Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jegyeket nem kér, viszont magától megy: itt a Mercedes új busza

Garázs

Jegyeket nem kér, viszont magától megy: itt a Mercedes új busza

Sajnos egyelőre csak prototípus, de annak igen komoly!

Nem akármilyen busz futja tesztköreit az amszterdami Schipol reptér és Haarlem városa közöt. A Mercedes-Benz által fejlesztett, Future Bus névre keresztelt jármű ugyanis önvezető funkciókkal rendelkezik, így képes arra, hogy a két város közötti utat bármiféle sofőri beavatkozás nélkül megtegye. Talán nem meglepő, hogy ezt a képességét már több alkalommal is próbára tették, a busz pedig úgy haladt az előzőleg megadott útvonalon, hogy egymaga figyelt a gyalogosokra és a kereszteződésekre is.

mercedesbusz

Mindez a Mercedes kamionjaiban már megismert Highway Pilot rendszer módosításával érték el, a Future Bus-ban található CityPilot ugyanis leginkább a városi kihívásokkal bírkózik meg. Ezekkel viszont igencsak jól, köszönhetően a környezetét figyelő több tucat kamerának és radarnak. Sőt, a Future Bus nemcsak közlekedni, de megállni is képes, így teljesen önműködően nyitja ki az ajtókat a megállóban, figyeli a felszálló tömeget, majd indul tovább az útjára.

Üröm az örömben, hogy amíg a jogi szabályozások lehetővé nem teszik, addig egy sofőrnek kell ülnie a volánnál. Az mondjuk tény, hogy az ő munkája nem lehet túlságosan is megterhelő, hiszen hosszú ideig nem kell csinálnia semmit. Olyannyira így van ez, hogy még az esetleg, út közben felfedezett kátyúkról sem neki kell beszámolnia, a busz ezeket is továbbítja a központba, hogy aztán a karbantartók időben kijavíthassák azt.

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés