Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új modellek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

mercedes

Garázs

Új modellek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Új modellek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Mérföldkő a tisztán elektromos termékstratégia megvalósításában

A Mercedes-Benz a globális termelési hálózatát továbbra is a luxusszegmens elektromos járműveinek gyártására összpontosítva alakítja át.

A vállalat arra készül, hogy termékeivel az évtized végére tisztán elektromossá válik mindenhol, ahol ezt a piaci feltételek lehetővé teszik. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a globális termelési hálózat részeként fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. 2024-től az újrapozícionált MMA platform járművei gördülnek majd le itt a gyártósorokról, amely platform tisztán elektromos és hagyományos változatokat egyaránt kínál majd, és újraértelmezi a vállalat kompakt „Entry Luxury” (vagyis „belépő szintű luxustermékek”) szegmensét. Az évtized közepétől a magasabb, „Core Luxury” szegmensbe tartozó, tisztán elektromos MB.EA platform egyik modellje is csatlakozik majd a gyár termékportfóliójához.

“Globális termelési hálózatunkban következetesen valósítjuk meg a Mercedes-Benz „electric only” elnevezésű, tisztán elektromos termékstratégiáját, amelyben fontos szerepet játszik a kecskeméti gyár. Az EQB 2021-es sorozatgyártásának sikeres megkezdésével Kecskemét egyértelműen bizonyította rugalmasságát és szakértelmét a tisztán elektromos járművek gyártásának területén. Biztos vagyok benne, hogy a nagyszerű kecskeméti csapat zökkenőmentesen viszi majd tovább ezt a sikertörténetet az új MMA, illetve MB.EA platformra készülő modellekkel is. Az új termékek integrálásával a teljes gyártási hálózatunk rugalmasságát növeljük, és innovatív gyártási folyamatainkkal a fenntarthatóság tekintetében is új mércét állítunk fel”

– hangsúlyozta Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatóságának termelésért és ellátási láncért felelős tagja.

A Mercedes-Benz 2022-2026-os üzleti tervének megvalósítása keretében a vállalat több mint 1 milliárd euró értékű beruházást valósít meg Kecskeméten. A beruházás fókuszában a gyártósorok további rugalmasabbá tétele, a digitalizáció és a fenntarthatóság vannak. A magyar állam és Kecskemét városa egyaránt támogatja a projektet, és aktívan segítik a gyártóhelyszín fejlődését.

„Az elektromobilitásra történő autóipari áttérés, az a gazdasági folyamat, ami jelenleg a legmeghatározóbb a világgazdaság alakulása szempontjából. Ebből az is következik, hogy a mostani rendkívül nehéz helyzetből azok az országok tudnak a legjobban kijönni, akik a legnagyobb autóipari vállalatok elektromobilitási stratégiájának helyszínévé képesek válni. Magyarország a globális autóipari forradalom, vagyis az elektromos autóipari átállás egyik legfontosabb helyszíne lett világviszonylatban”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentéskor.

Az elektromos és villamosított Mercedes-Benz modellek már ma is szerves részét képezik a kecskeméti gyártási portfóliónak. Az EQB kompakt SUV 2021-ben mutatkozott be Magyarország első tisztán elektromos hajtású szériajárműveként, amely a CLA Coupé és CLA Shooting Brake, valamint az A-osztály hagyományos, plug-in hibrid és AMG változataiból álló portfóliót egészíti ki. Az MMA, illetve az MB.EA platformok új modelljeinek gyártásához szükséges termelési folyamatok újraszervezése révén megnő a foglalkoztatás volumene mind a gyártóhelyszínen, mind a régió helyi beszállítói hálózatában, valamint a beruházás középtávon új, magas színvonalú munkahelyeket teremt.

“A Mercedes-Benz konszern új termékstratégiája és a modellek új elosztása biztosítja a kecskeméti gyár jövőjét. Egyben igazolja a magasan képzett és motivált csapatunk elmúlt években nyújtott nagyszerű teljesítményét, és ígéretes jövőképed ad mindannyiunknak. A kecskeméti üzem ezáltal stratégiailag felkészülten áll a jövő kihívásai előtt, és maximális rugalmassággal tud majd reagálni a változó vevői igényekre. A beruházás középtávon számos új munkahelyet teremt a régióban, a meglévő munkatársaink számára pedig kiváló lehetőségeket kínál a további fejlődésre”

– mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Fenntarthatóság a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

A Mercedes-Benz célul tűzte ki, hogy az évtized végére a személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátását a teljes életciklusra vetítve 2020-hoz viszonyítva legalább a felére csökkenti. A szén-dioxid-semleges gyártás már ma is megvalósul a Mercedes-Benz összes (saját) gyárában világszerte. Emellett a vállalat arra törekszik, hogy a gyártási helyszíneken növelje a megújuló energia termelését.

A kecskeméti gyárban az MB.EA platform “Core Luxury” termékeinek gyártásához többek között új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor épül. A szerelőüzem kompakt elrendezésének köszönhetően, rövidebb távolságok révén könnyebb anyagmozgást tesz lehetővé a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új gyártósorok ellátását kizárólag zöldáram biztosítja majd, az energiaigény fedezésére nagyméretű napelemes rendszert telepítenek az egyes üzemek tetejére.

A kecskeméti gyár a felületkezelés és fényezés terén, amely a gyártási folyamat egyik leginkább energiaigényes fázisa, a 2025-ben induló új gyártósorral a fenntarthatóság terén is új mércét kíván felállítani. Ennek értelmében a Mercedes-Benz gyártási hálózatában elsőként, teljes mértékben mellőzik a fosszilis tüzelőanyagokat a fényezőüzem ellátásánál: a gyártósor berendezéseinek működtetéséhez kizárólag megújuló energiaforrásokra fognak támaszkodni a jövőben.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés