Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei Ascend G300 – Így lépj be okosan

Mobil tesztek

Teszt: Huawei Ascend G300 – Így lépj be okosan

A G300-at a gyártó idén februárban mutatta be, az Ascend-sorozat tagjaként. Kedvező ára, barátságos formája, korrekt minősége jó benyomást tesz ránk, látszik, hogy igyekeztek odafigyelni minden részletre.

Külső/tartozékok

A telefon egy kis dobozban érkezett,mely nem csak a szükséges tartozékokat tartalmazza. Jár hozzá egy töltőfej, egy microUSB kábel, és egy sztereó fülhallgató, memóriakártya viszont sajnos nem. Mikor kivettem a dobozból, meglepődtem, mert árához képest a készülék minőségi, egészen egyben van. Apróbb recsegések előfordulnak, de ehhez nagyon erősen szorítani kell. Külsőre az első, ami szembetűnik a 4 colos kijelző, alatta található a standard három Android érintőgomb, a készülék alján pedig a mikrofon, és a microUSB bemenet. Baloldalt egy hangerőszabályzó billentyű helyezkedik el. A kijelző fölé került egy állapotjelző LED, amely az értesítéseket jelzi. A telefon tetejére a 3,5 mm-es jack és a ki-bekapcsoló gomb. Nosza, nyomjuk is meg!

Hardver/felület

A bekapcsolással életre kel a 480×800 pixel felbontású, képernyő. A vártnál kissé fakóbb a képe, de ez igazán csak akkor feltűnő, ha az ember egy komolyabb telefon mellé teszi. Ugyanakkor nagyon jó betekintési szögekkel rendelkezik, ami az IPS technológiának köszönhető. A G300-as burkolata alatt egy 1 GHz-es processzor dolgozik, melyhez 512 MB RAM, és 2,7 GB belső memória tartozik. Ez utóbbi kétfelé van osztva, a belső SD kártya néven futó rész 2 GB-os, és ezen kívül van egy kb. 700 MB-os terület. Ezek a komponensek már bőven elegendőek lennének a 4.0-s Android futtatására, ám egyelőre még csak 2.3.6-o verzió található a készüléken. A gyártó ígérete szerint július hónapban megérkezik a frissítés a telefonra.

Maga a felület amúgy nem lett rossz, a Huawei igyekezett finomabban belenyúlni a rendszerbe, mint a Samsung vagy a HTC. Már a képernyőzár sem gyári, hanem egy kör, melynek 4 pontjára, ha ráhúzzuk az ujjunkat, különböző funkciókba léphetünk be. A főképernyőn is módosítottak a gyári felülethez képest, de mindez szerintem előnyére vált a rendszernek. Öt lapozható képernyőnk van, ez nem lehet sem több, sem kevesebb, de ez a felhasználók nagy részének bőven elég lesz. Ha belépünk a menübe, örömmel szembesülhetünk azzal, hogy mappákat is létrehozhatunk, ezzel is kiélve rendszerető énünket. Általánosan elmondható, hogy a készülék menürendszere vidám, fiatalos színekkel operál, ezzel is mutatva, hogy mely célcsoporthoz szól a készülék. A legtöbb alkalmazásba belenyúlt a Huawei mérnöki gárdája, legalább addig, hogy színsémában egységesítsék a funkciókat, és mindenhol ugyanaz a stílus köszönjön vissza ránk.

Különösen igaz ez a zenelejátszóra, amely egy szám játszása közben kissé elfordítva mutatja az albumképet, és teszi ezt úgy, hogy a háttérben jól láthatóan „villogjon” egy LED falra hasonlító ábra, kissé diszkó hatást keltve. Hangminőség tekintetében a készülék rendben van, ha hívásról van szó, de zenéhez a gyári fülhallgató minősége eléggé pocsék, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy a készülék megvásárlása után vegyen hozzá másikat. A hangja kissé olyasmire emlékeztetett, mintha a víz alól szólna. Volt lehetőségem más fülhallgatóval kipróbálni, ott már egész más volt a helyzet. Szerencsére nemcsak egy helyről hallgathatunk zenét, mert van FM rádió is.

Ha már multimédia, érdemes szót ejteni a készülék kamerájáról is. Ez egy 5 megapixeles, LED villanóval megtámogatott egység, melynek képminősége, ha nem is tökéletes (kissé soknak találtam a zajt és bizonyos részletek elmosódottabbak voltak) de általános igényeket kielégít a készülék. Az azonban elmondható, hogy aki fotós mobilra vágyik, és komolyan használni szeretné, az ne ezt a készüléket válassza. Az opciók között állíthatunk fehéregyensúlyt, expozíciót, a kép jellegét (pl. portré, tájkép stb.), méretét, és minőségét. Van lehetőségünk videofelvételre is, ezt 800×480 pixeles felbontásban tehetjük meg. Eközben segítségünkre lehet a LED villanó is.

Az elkészült képeinket/videóinkat a sima szabványos Android galériában tekinthetjük meg, ám ne csüggedjünk, ez is igen jól néz ki. Természetesen a G300-as rendelkezik beépített GPS-vevővel, ami egészen hamar talál jelet, ezzel kifejezetten elégedett voltam. A GPS viszont program nélkül mit sem ér, így – mint minden Androidos készülék- ez is rendelkezik beépített Google Maps programmal, és Google Navigációval. Jelenleg ez még internetkapcsolatot igényel, de a jövőben érkezik egy netet nem igénylő verzió is.

A beépített böngésző működésével elégedett voltam, kellő sebességgel, és érzékenységgel működött, a Play Store-ból pedig programok tízezreivel bővíthetjük a gyári kínálatot. Mindezt legfeljebb 7,2 Mbps sebességgel tehetjük meg a HSDPA-nak köszönhetően. Ha a letöltött tartalmat tovább szeretnénk küldeni, egy 2.1-es Bluetooth lesz a segítségünkre, mely természetesen támogatja a manapság népszerű sztereó zenehallgatás funkciót. Hogy mindezzel a sok szolgáltatással meddig bírja? Átlagos használat mellett 1 nap után töltőért kívánkozik, amely az okostelefonok között (sajnos) elég általános.

Végítélet

Gondolkodtam rajta, hogy mit írjak végítéletnek. Ez mégiscsak a teszt legfontosabb része, sokszor ezen áll vagy bukik, hogy az olvasó ezt a készüléket választja-e. Nekem összességében nagyon tetszett, bizonyos dolgokért (pl. 4.0-s Android hiánya vagy hogy nem járt hozzá memóriakártya) jár egy fekete pont a Huawei-nek, de összességében egy szimpatikus készüléket ismertem meg benne. Mindezt csak fokozza, a kedvező ár: feltöltőkártyás csomagban kb. 50 ezer forintos áron juthatunk hozzá. Akik egy korrekt ár-érték arányú készüléket szeretnének, nem igénylik a legújabb csúcstechnikát, de nem szeretnének a filléres okostelefonok hátrányaitól szenvedni, ez a készülék jó választás lesz.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei Ascend G300

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - olcsó
  - könnyű
  - gyors
 
  Kontra:  
  - gyér videó
  - lehetne egy picivel nagyobb az akksi
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480x800"
  • kijelző típusa: TFT kapacitív"
  • eszköz mérete: 122.5 x 63 x 10.5
  • tömeg: 140 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 3 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: micro USB , jack out
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 2.1, Bluetooth Stereo (A2DP)
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3
  • spec. szoftverek: All Backup, File Manager, Weather Clock, Huawei Music, Contacts
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 320 óra készenlét / 320 perc beszédidő
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés