Connect with us

technokrata

Teszt: Fujitsu Lifebook S904 – Bírja szuflával

s904

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook S904 – Bírja szuflával

Üzemidőbajnok készülékkel lépett piacra a japán gyártó.

Stílusos modellel lépett piacra a Fujitsu. A Lifebook S904-es készülék azonban nemcsak jól néz ki, de szerencsére igen okos is. Érintőképernyőjével, ujjlenyomat-olvasójával és rendkívüli üzemidejével biztosan sokak tetszését nyeri majd el.

Csomagolás

Az általam kapott tesztkészülék sajnálatos módon nem a saját csomagolásában érkezett, helyette egy strapabíró, Fujitsu hordtáskában jutottam hozzá. Ebben a Lifebookon túl egy dokkolót, egy opcionális akkumulátort és egy töltőt találtam.

Külső

Egy letisztult, első látásra is tetszetős külsőt kapott a Fujitsu újdonsága, de ha kategorizálnom kellene én a fiatalos helyett inkább az üzleti kategóriába sorolnám a formatervet. Ez főképp a fekete és ezüst színhasználatnak köszönhető, illetve az alsó, csiszolt élekkel rendelkező fém betét is az elegáns vonalat erősíti. Ha összecsukott állapotban közelítünk az S904-hez, akkor egyből szembetűnik a krómozott Fujitsu logó, illetve az első érintés után már az ujjlenyomatgyűjtő kialakítás is érzékelhetővé válik. Ez utóbbi egyébként a készülék egészére jellemző.

fujitsu4

A helyzetet súlyosbítja a fedlap túloldalán elhelyezett, 2560 x 1440 pixel felbontású, IPS technológiájú, 13,3″-es képernyő. Ez ugyanis szereti megtartani az ujjlenyomatunkat, így ajánlott egy törlőkendőt magunkkal tartanunk, ha mindig tiszta képernyőt szeretnénk magunk előtt látni. Ez egyébként egyáltalán nem a Lifebook sajátossága, sajnos a legtöbb érintőképernyős notebook ezzel a hátránnyal küzd. Azért az extrém részletes kép, a nagy betekintési szög és valósághű színek kárpótolnak ezért a problémáért. Az S904 egyébként FullHD felbontású érintő- és hagyományos, nagyfelbontású képernyővel is megvásárolható. Amennyire elnyerte a tetszésem a képernyő, annyira volt furcsa a billentyűzet.

fujitsu2

Maga a kiosztás kiváló, a gombok kellően távol vannak egymástól, azonban a nyomáspont nem elég határozott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokszor nem állapítható meg határozottan, hogy a gombot megnyomta-e az ember, vagy éppen nem. Azt gondolom, hogy a dolog elviselhető, de egy Vaio és egy MacBook után feltűnő volt a probléma. A Touchpad viszont jól sikerült, kellően érzékeny és az alsó két, csak “virtuálisan” létező gomb is jól reagál. Az alsó térfél másik érdekessége az ujjlenyomat-olvasó, az egyszerű beállítás után ezzel védhetjük adatainkat. A jobb alsó élre kerültek a bekapcsolást és az egyéb, fontos információkat jelző LED-ek, illletve az SDXC kártyaolvasó is. A bal oldalon a SmartCard olvasót és a stereo hangszóró páros egyik tagját találjuk. Tovább haladva az USB 3.0, a HDMI, a VGA, az Ethernet és a töltő csatlakozót fedezhetjük fel, míg az ellenkező oldalon a 3,5 mm-es jack és két további USB 3.0 csatlakozó néz velünk farkasszemet.

fujitsu1

Ide került a bővítőhely is, egy egyszerű pattintással behelyezhetjük a külső Blu-ray vagy DVD írót, vagy éppen az extra akkumulátort. No nem mintha az alap, 7100 mAh-es egység kevés lenne, de az extra 2600 mAh-es példány segítségével a készülék a Fujitsu állítása szerint akár 24 órán át is működik. Racionálisan ennek a fele valósítható meg, hiszen az üzemidőt radikálisan megnyújtó ECO mód amellett, hogy nagyon leveszi a fényerőt, még a WiFi-t is kikapcsolja, így munkára ilyenkor korlátozottabban alkalmas a készülék. Az alsó rész egyébként mutatja, hogy itt bizony egy üzleti eszközről van szó, hiszen a hátlap egyszerűen levehető szerelés esetére. A RAM-ot külön fiókban találjuk, ide egyetlen csavar kivételével is bejuthatunk.

Szoftver/Működés

Az általam tesztelt készülékben egy kétmagos, 1,6 GHz-es, maximális terhelésen akár 2,6 GHz-en is üzemelő Intel Core i5-ös processzor kapott helyet, 4 GB RAM és egy 128 GB-os SSD-vel karöltve. A Windows 8.1 Pro ennek megfelelően szélsebesen teszi a dolgát. Játékra azért nem alkalmas a ketyere, az Intel HD Graphics 4400 ugyanis nehezen birkózik meg egy nagyobb címmel, így aki mégis szórakozásra vágyik, nézzen inkább HD filmet. A Fujitsu mérnökei gyárilag alig néhány plusz alkalmazást telepítettek fel, így aki szoftverbőségre számít, annak csalódnia kell.

A repertoárt így a Fujitsu konfiguráló megoldása, a McAfee Central vírusirtó és a Cyberlink YouCam alkotja. Ez utóbbi a webkameránk használatát segíti. Szerencsére a Windows 8.1 már önmagában is igen széleskörűen használható, így a dobozból kivéve azonnal indulhat a Skype vagy az Internet Explorer segítségével a világhálón való szörfölés. Az Áruházból pedig azonnal letölthetjük a nekünk tetsző programokat. Az S904 használata tehát igen egyszerű, az pedig már csak hab a tortán, hogy működés közben a gép igen csöndesen üzemel, nyugalmából csak egy-egy erőforrás igényesebb applikációval lehetett kibillenteni. Igaz volt ez a melegedésre is, azokon a helyeken, ahova az ember a kezét helyezi, egyszer sem vált túlságosan forróvá a helyzet.

Dokkoló

Mint már említettem, az általam kapott csomagban egy dokkoló is helyet kapott. Ez a készülék alján elhelyezett speciális portra csatlakozik.

u904_style_3

Ha a kapcsolat létrejött és sikeresen elhelyeztük a laptopunkat, akkor összesen 8 csatlakozó használatára nyílik lehetőség. Ebből 4 USB 3.0, 1 Ethernet, 1 HDMI, 1 DVI és 1 VGA, azaz minden, ma használt formátummal megbirkózhatunk.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Az általam kipróbált tesztkészülék rendelkezett 3G modemmel, így a SIM kártyát az akkumulátor kiszedése után, egy apró tálcára kellett behelyeznem. Ha a művelettel végeztem, akkor egy rövid beállítás után a készülék azonnal felcsatlakozott a világhálóra és máris megindulhatott a szörfözés. Természetesen WiFi-s környezetben sem érzi magát idegenül a japán gyártó modellje, az n szabvány segítségével elképesztő gyorsan tölthetünk le új fájlokat. Ahogy már a külsőt taglaló részben is említettem, a Lifebook S904 elvileg akár 24 órán át is működik, azonban ha az ember aktívan használja, akkor általánosságban körülbelül a fele a reális. Így volt ez esetemben is, nálam internetezéssel, kisebb üresjáratokkal 13 órán át ment, WiFi-ről. Ez egyáltalán nem rossz, sőt, sok hasonló árazású modell még ennek az értéknek is csak a töredékét bírja.

Végítélet

Lenyűgöző készüléket alkotott a Fujitsu. A néhai, kétes minőségű termékeiről híressé vált Fujitsu-Siemens-nek már nyoma sincs, itt csúcsminőséggel találkozhatunk. A Lifebook S904 gyönyörű érintőképernyőjével, erős hardverével, masszív akkumulátorával és strapabíró készülékházával rendkívül jó benyomást tett rám. Aki nem sajnál 350 ezer forintot egy munkagépre, az lesse meg a típust, nem fog csalódni.Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Fujitsu Lifebook S904

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Strapabíró ház
  - Korrekt hardver
  - Bivalyerős akkumulátor
 
  Kontra:  
  - Ebben a konfigurációban csak 128 GB-os az SSD
  - Hamar kevésnek bizonyulhat a 4 GB RAM
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 2560 x 1440"
  • kijelző típusa: IPS érintőképernyő"
  • eszköz mérete: 319 x 215 x 26.5 mm
  • tömeg: 1360 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-4200U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB 3.0, HDMI, Ethernet, VGA, 3.5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: HD
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 4400
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8.1 Pro
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7100 mAh + 2600 mAh
  • tapasztalat: Átlagos felhasználás mellett 12-13 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd