Connect with us

technokrata

Teszt: Acer CloudMobile – Gyönyörű felhőcske

acer_cloudmobile_kiemelt

Mobil tesztek

Teszt: Acer CloudMobile – Gyönyörű felhőcske

Erős processzorral, HD IPS képernyővel, NFC képességgel és teljes Android funkcionalítással kecsegtet az ACER minket a nemes egyszerűséggel csak “Felhő mobilnak”‘ keresztelt modelljével. Már a megjelenésekor szépségversenyt nyert és mégis 100 ezres alatti áron juthatunk hozzá. A felhő-alapú szolgáltatáscsomag már csak hab a tortán…

Akinek volt már Acer készülék a kezében valaha – akár mostanában, akár évekkel ezelőtt – az biztosan emlékszik arra, hogy minőségileg soha nem volt baj velük. Nem nagyon kellett hát unszolni engem sem, amikor az Expansys.hu (akiknek ezúton is köszönjük a lehetőséget), tesztelésre ajánlott egy Felhőtelefont. Kíváncsi voltam, ugyanis. És nem is csalódtam, mert még a magas mércét is lehet feljebb tolni, hiszen az Acer CloudMobile – vagy típusnevén az S500-as – a megjelenésekor azonnal megkapta az IF Design Award-ot, azaz a szakma legrangosabb díját, melyet 1953. óta ítélnek oda. Azt meg nem osztogatják csak úgy.

Azok kapják, akik kilógnak a tömegből. Amiért ezzel indítom ezt a tesztet annak egyetlen oka van, mégpedig az, hogy a CloudMobile tényleg gyönyörű. Nem a szakmai zsűri mondja csak ezt, hanem gyakorlatilag min-den-ki, akinek a kezébe adtam és megtapogathatta. Többször le fogom ezt még írni a teszt során, így előre elnézést kérek! Olyan készülék ez, amibe azonnal beleszeret az ember. Remélem ezt sikerül majd megmutatni a képeken is.

A szépség nem csupán az anyagok megválasztásának köszönhető, hanem annak az arányérzéknek, amivel a dizájner(ek) dolgozott (dolgoztak). Odatették magukat és megmutatták a konkurenciának, hogy ilyet is lehet csinálni. Hogy van olyan telefon, amely úgy kicsi, hogy közben elég nagy és úgy szögletesen elegáns, hogy közben ahol kell, ívesen simulékony. Hol a titok? Nos, az ICS, azaz a 4.0.4-es jégkrémszendvics Androidnak köszönhetően az előlapon nincsenek hardveres gombok, a vezérlés a képernyőn előugráló és elbújó, virtuális billentyűkkel történik. Ennek köszönhetően úgy kapunk 4,3 colos képernyőt, hogy a befoglaló méret mindössze 127×65,8 milliméter. És ebből a 127 millimétert tessék úgy érteni, hogy a leghosszabb résznél ennyi, azaz a széleken 14 milliméterrel kevesebb a lekerekítések miatt. A tömege pedig – a számos fém alkatrész ellenére is csak – 122 gramm. Tehát nem csak szép, de jól viselhető készülékről van szó.

A dizájnt és a kellemes viseletet egyetlen körülmény zavarja meg, mégpedig az, hogy valami elvetemült ötlettől vezérelve a bal oldalon, a kétharmadnál helyezték el a microUSB töltő- és adatcsatlakozó-nyílást. Ez két szempontból sem szerencsés. Az első, hogy a készüléket kezünkben tartva ez a nyílás folyamatosan bitizgálja az ujjunkat és az amúgy kellemes tapintású készülék nagyon kellemetlen fogású lesz ettől. Olyan ez, mint egy lyukas fog: az ember folyamatosan birizgálja.

A másik, hogy némelyik univerzális tartóba helyezve pont itt fogná össze a szorítószivacs, ami így viszont nem tudja és így univerzális tartóval a készülék nem használható. Ha szerencsénk van, akkor a tartónk pont olyan, ami nem akadályozza a behelyezést, de ezt nem gondolták át. Az oldallap és a hátlap egyébként kellemes gumihatású műanyag. A készülék alját és tetejét nagyon igényes fém borítás zárja le, kifejezetten exkluzív külsőt kölcsönöz neki. Kár ezért az elrontott csatlakozónyílásért…

A 4,3 colos képernyőbe zsúfolták bele az 1280×720 pixelt, ami olyan ppi-t (pixelsűrűséget) eredményez, hogy az ember nem hisz a szemének. Jól tetszenek számolni, ha önöknek is 342 ppi jött ki eredményül. És ezzel odaver egyelőre mindenkinek, hiszen a csupán az USA-ban forgalmazott HTC Rezound éri be és a majd 2012. decemberben, csak Japánban megjelenő HTC J Butterfly fogja lekörözni. Ezek egyike sem kapható idehaza, és nem is ebben az árfekvésben tanyáznak ráadásul. Szóval az Acer gondolt egyet és beletette ebbe a készülékbe a legnagyobb pixelsűrűségű képernyőt, amely ráadásul a használt IPS TFT technológiának köszönhetően még gyönyörű színekkel és alacsony fogyasztással is kábít. Mindent összegezve az ember tényleg nem hisz a szemének.

Én magam egyébként a túl nagy felbontású képernyőknek nem vagyok a híve, mert meggyőződésem, hogy az emberi szem határait teljesen felesleges túllépni. Ez persze egyénenként változhat, de azt nagy összegben le merem fogadni, hogy az emberek 99%-a nem mondja meg egy 4,3 colos képernyőnél, hogy az 342 ppi-s, vagy 280 ppi-s. Úgy is szoktam ezzel viccelődni, hogy aki meglátja, az szóljon, mert cirkuszi mutatványt csinálunk belőle és halálra keressük magunkat. Mert aki ilyen különbséget meglát, az szabad szemmel felismeri egy hangyabolyban a kedvenc hangyáját is…

Szóval a nagy felbontás arra jó, hogy jól kiszúrjon a processzorral amelynek a képmozgatásoknál nem mindegy, hány pöttyöt kell újrarajzolnia. Na ezzen a Qualcomm MSM8260A procin nem nagyon lehet kifogni, bizonyított már Asus termékekben (Transformer Pad és Padfone), de a HTC One S-ben is ez van. Valósággal szétrepeszti a gépet a maga 1,5 GHz-ével. Nem sikerült semmivel megakasztani, nyugodtan játszhatunk erősebb játékokkal is.

1 GiB RAM-ot adtak belé, amit a 8 GiB belső háttértárból csip le a rendszer. A belső 8 GiB tehát úgy értendő, hogy abból a rendszer lefoglal 2,7 GiB-ot, valamint a telepített szortverek éppen annyit, ahányat felteszünk. Így valójában 4-5 GiB van a fájlok (zenék, képek és dokumentumok) tárolására. Persze lehetőség van a háttértárunkat microSDHC kártyával, akár 32 GiB-tal megnövelni. Az Elixir azt mondja, hogy a ROM 669,3 MiB és ebből a futó szolgáltatások betöltődése után 160 és 140 MiB között ingadozik a szabad terület. Ha a gyárilag telepített Swype billentyűzet megfelel, akkor még az Anysoftkeyboard is kilőhető (én persze elsők között ezt telepítem fel) és így 170 MiB a szabad. Ez pedig mindenre elég.

Az Acerrel, helyesebben az Acer okostelefonokkal nekem csak annyi bajom van, hogy nem tudnak magyarul. Amikor az ember barangol a beállításokban azt fogja látni, hogy a nagy nyelveket tudja, de engem nem is ez zavar. Hanem az, hogy az alig 12 milliós cseh nyelv támogatott, míg a 17 milliós magyar nem. Ejnye Acer! Hogy van ez? Persze nekem például nem probléma, ha egy telefont angolul kell használjak, de ha mindenféle kínai sundámbundám telefonokon ott a magyar, az Acer miért is mellőz minket? Mindenesetre az jó hír, hogy a Moralocale2 szoftverrel, amely a Play-ről ingyen letölthető, a készülék részben magyarítható. Aki viszont teljesen magyar készüléket szeretne, az egyelőre ne vásároljon Acer telefont…

Az Android rendszer előnyeit – ha lehet – nem ecsetelném. A funkcionalítás teljes, nem hiányzik egyetlen szenzor sem. Unalomig ismételgettük már, hogy aki Androidot vásárol, az mindenre fog találni magának alkalmazást, ezek nagy részét ingyen… Hadd ejtsek pár szót inkább azokról a featúrákról – képességekről – amelyek engem elképesztettek. Az első ilyen a készülék zenei hangja. A saját hangszórója meglepően hangosan és szépen szól, és amikor megfordítjuk a készüléket, hogy mégis miből jönnek ki ezek a hangok, egy diszkrét felirat fogad minket, miszerint Dolby Mobile-lal van dolgunk. Mit is jelent ez? Azt, amit a Dolbyt ismerők mindannyian tudunk. Mégpedig, hogy a Dolby nem teszi ám rá a logóját minden szirszarra. Az, hogy a jól ismert jel rákerült erre a készülékre egyet jelent: egy megfelelő minőségű fülhallgatóval akusztikus orgazmusunk lehet. Gyönyörű magasak és dörmögős mélyek jönnek ki a mobilból a szabványos, 3,5 milliméteres jackdugón keresztül. Persze nem a gyárilag hozzá kapott headsettel, mert arról inkább nem is ejtenék szót…

A következő meglepetést a hátlap felhelyezésekor észlelhetjük, már ha sikerül levenni és felhelyezni. Ugyanis a hátlap olyan szinten passzentos, hogy az ember körmét igencsak megviseli. Aki tehát szereti kiszedegetni mondjuk az SD-kártyát, az készüljön fel a legrosszabbakra. Ha viszont sikerült lefeszegetni a hátlapot, láthatunk rajta belülről egy kis fém lapocskát, ami arra utal, hogy ez a gép bizony már NFC-s, azaz érintéses (közelítéses) kommunikációra képes. És mivel a Note II-n is van ilyen lapocska, ki is próbáltam, milyen dolog ezzel képeket küldeni. Megérintett a jövő szele, hiszen mindenféle bűvészkedés nélkül a két telefon hátlapját összeérintve már át is mászik a tartalom. Új dimenziója ez a mobiltelefonok közötti kommunikációnak és most megjósolom, hogy nagyon sikeres lesz. Ennél kényelmesebb és gyorsabb dolgot még nem láttam, pedig volt már szerencsém ehhez-ahhoz.

Az Acer nem győzi eléggé hangsúlyozni, hogy ez a mobil HD felbontású. Még egy HD Channel nevezetű – egyébként YouTube-alapú – videóböngészőt is fejlesztettek rá, amely segít nekünk a HD tartalmak felkutatásában. És itt kezdjük megérteni, miért is jó, ha egy kijelző HD felbontással bír. A lejátszó által megtalált tartalmak ugyanis tényleg brutálisan jó minőségben élvezhetőek ezen a képernyőn. Lehet vele vakítani az ismerőseinket. A kamera egyébként képes 1080p-s videókat rögzíteni.

Sajnos a kamera, helyesebben a videó minőségénél azt kaptam, amit vártam. Mindig le vagyok hurrogva, hogy a Qualcomm processzorokkal nincs semmi baj és hogy 1,5 GHz-nél már nem hibázhat a telefon. Nos, készítettem egy tesztvideót és bárki láthatja, hogy annak minősége finoman szólva is hagy kívánnivalókat maga mögött. A kép remeg, törik, a telefon egyszerűen nem képes követni a mozgást, a színek siralmasak a hang pedig sztereó ugyan, de olyan kvázos, mintha alufólián keresztül beszélne az ember. Nem részletezem, mindenki nézze meg a saját szemeivel és hallgassa meg a saját füleivel. Feltöltöttem a YouTube-ra, nagy nehezen. Mert az alapból 3GP fájl egyszerűen nem akart elindulni felfelé, hiába próbálkoztam. Először le kellett konvertáljam MKV-nak, aztán fogadta csak el a YouTube. Ide kattintva megtekinthető. A fényképektől sem vagyok elájulva. Ezeket pedig eredeti méretben feltöltöttem a Picasára, itt nézhetőek meg. Hiába 8 megapixelesek, nem használnám fényképezésre ezt a mobilt, mert siralmasak a képek.

Imádható az Acer Print nevű alkalmazás is, amellyel a hálózati nyomtatókat rém egyszerűen megtaláljuk és a nyomtatás így gyakorlatilag problémamentes. Automatikusan is megkeresi az elérhető nyomtatókat, de kézileg is adhatunk meg IP-t, sőt QR olvasóval is. Nincs tehát szükség semmire, a telefonról közvetlenül nyomtatható minden.

És a végére hagytam a lényeget. Legalábbis azt, amit a gyártó a lényegnek gondol. Annyira, hogy erről nevezték el a telefont. És ez nem más, mint az AcerCloud, amelyről ide kattintva olvashatunk. Nem kevesebbet ígérnek, mint a szabadságot. Egyszerű a szlogen: “Be free!”, azaz “Légy szabad!”. A lényege az, hogy az eszközeink tartalmát tudjuk egymás között szinkronizálni. A feltétel, hogy ezen eszközök közül legalább egy Acer-termék legyen. Aki tehát elkezdi az Acer felhőt, az az Acerhez, mint márkához köti magát. Megfontolandó. Mindenesetre a kábelektől megszabadulhatunk és számos előnye lehet a felhő alapú megoldásnak, de ne feledjük, hogy folyamatos internetkapcsolat kell hozzá, ami kis hazánkban sajnos nem evidencia. Ha viszont van mobilinternet (mégpedig széles sávú) , akkor minden van.

A fényképezőgéppel készített fotó azonnal bekerül a felhőbe és azonnal megtekinthető bármely csatlakoztatott gépen, 30 napig. Igaz, Androidos gépre van ilyen, úgy hívják, hogy G+ azonnali feltöltés. Zabálja is a mobilinternetet. Persze még csak telepíteni sem kell hozzá semmit, csak egy kutya közönséges böngészőről belépni a G+ felületünkre, vagy a Picasába és már nézhetjük is a képeinket. Videó és zenefájlok elérhetőségét is ígérik, dehát Android esetében erre szintén van lehetőség, mégpedig a Google Music és a YouTube segítségével. És végül a dokumentumok elérhetőségét ígérik, amire meg ott a Google Docs. Így igazán nem értem, miért találja fel az Acer a spanyolviaszt. Még ha a tárhely miatt (amely egyébként sehol nem lelhető fel, mekkora, de mivel méret nincs megadva, valószínűleg méretben korlátlan, időben pedig a feltöltéstől számított 30 napot ajánl) az ember bele is menne ebbe az elkötelezettségbe: számos – köztük ingyenes – megoldás létezik felhőalapú tárhelyek igénybevételére is, amihez nem kell kötnünk magunkat semmilyen gyártó termékéhez.

Az AcerCloud tehát szerintem azoknak lehet jó megoldás, akiknek eleve van már és várhatóan lesz is Acer készülékük, de csupán ezért vásárolni egy telefont én bizony nem vásárolnék. Nem is ezért venném meg a CloudMobile-t, hanem azért, mert magában is ütős, olcsó, kifejezetten gyönyörű, igényes mobil. Tenyérbemászóan kényelmes méretű, tökéletes kijelzővel, megakaszthatatlan processzorral, kifogástalan hanggal. Ezért, és nem a felhőért merem ajánlani nyugodt szívvel bárkinek. Akinek pedig megetszett, a tesztben szereplő példányt kedvezményesen megvásárolhatja az Expansystól.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Acer CloudMobile

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Gyönyörű külső, kiváló anyaghasználat, HD képernyő, Dolby hang, olcsó ár
 
  Kontra:  
  - Kis akkumulátor, rossz helyen van az USB-csatlakozó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,3"
  • kijelző felbontása: 720x1280"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 65,8 x 127 x 9,9
  • tömeg: 122 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon MSM8260A
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB/HDMI-kimenet
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 mpx (16:9)
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900 (B8), UMTS1900 (B2), UMTS2100 (B1)
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: Assisted GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0.3
  • spec. szoftverek: AcerCloud szolgáltatás szoftverei
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1460 mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp