Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zavar az utcán a szemét és a bűz? Mostantól akár 2 kattintással bejelentheted, hogy hol a baj!

E-Környezetvédelem

Zavar az utcán a szemét és a bűz? Mostantól akár 2 kattintással bejelentheted, hogy hol a baj!

Zavar az utcán a szemét és a bűz? Mostantól akár 2 kattintással bejelentheted, hogy hol a baj!

Zavaró szaghatások, zajok és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK): az EnviroMind nevű környezetvédelmi honlapon a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni.

A portál lehetővé teszi a lakosság számára, hogy eddig nem látott módon vegyen részt a helyi mérési és döntési folyamatokban, a hatóságok pedig könnyebben és gyorsabban tudják kivizsgálni az összegyűjtött észleléseket, növelve a helyi lakosok életminőségét, valamint elősegítve a közösségi környezetvédelem fellendülését.

 

Zajok, szaghatások, és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált az iASK. Az EnviroMind elnevezésű környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, amelyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók. Ha valaki zavaró zaj-, vagy szaghatást észlel a környezetében, illetve tudomása van illegális hulladéklerakóról, a portálon könnyedén, egy űrlap kitöltésével jelezheti a problémát.

A már beküldött észleléseket a honlapon térképes formában, egy dashboard felületen láthatjuk, így arról is vonhatunk le következtetéseket, milyen gondok körvonalazódnak az egyes régiókban. Sőt, mivel angol nyelvű űrlap és aloldal is elérhető a portálon, a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni. Az eddig csak szeparáltan megjelenő lakossági bejelentések a portálon rendszerezett, strukturált módon vannak összegyűjtve, így az illetékes hivatalok könnyen végezhetik el a további szükséges vizsgálatokat.

Nő a lakosság szerepe

A közösségi környezetvédelmet szeretnénk előtérbe hozni, és egy új szintre juttatni. A költséghatékony szenzor technológiák, illetve a big data technológiák gyors ütemű fejlődése lehetővé teszi, hogy már a lakosság is részt vehessen az automatizált környezeti adatgyűjtésben, illetve az észlelések rögzítésében, megosztásában, továbbá akár az adatok feldolgozásában, további visszajelzések megfogalmazásában is. Ám sajnos a lakosság, mint egy adott települést – általában a legjobban – ismerő és a lakóhelyére jellemző egyes környezeti hatásokat közvetlenül észlelő fél a legtöbb esetben nincs kellőképpen bevonva a térségre vonatkozó mérési és döntési folyamatokba. Az EnviroMind portállal ezen a tendencián szeretnénk változtatni.”

– emelte ki Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója.

A projekt megalkotói emellett olyan önkormányzati, állami és ipari együttműködések kialakítására törekednek, amelyek keretében segítséget nyújtanak a döntéshozóknak összeszedni azokat az észleléseket, illetve műszeres, szenzoros méréseket, amelyek biztosíthatnák a releváns információkat a lakosságot érintő problémákról. Ipari cégek esetében a környezethasználattal kapcsolatos észrevételek feldolgozására, valamint környezetmonitorozásra használható kiválóan a portál.

Felgyorsul az ügyintézés

A portál fejlesztői most egy olyan új funkció kialakításán dolgoznak, amely az időjárási adatokat automatikusan hozzárendeli a szagészlelésekhez: ez választ adhat arra, honnan jöhet a szag, a potenciális forrásokat körül lehet határolni, ezáltal a vizsgálatok gyorsabban le tudnak zajlani, és nem telnek el hetek, hónapok vagy évek, mire elindul a megoldás keresésének folyamata. Emellett az észlelések, feltárt összefüggések alapján automatikus értesítéseket, riportokat szeretnének küldeni a településvezetők, hatóságok felé, hogy ők is lássák a probléma súlyát, mértékét. Hosszabb távú fejlesztés, hogy az üzemek, telepek működtetését – a környezetet terhelő nemkívánatos hatások alapján – optimális keretek közé tudják szorítani, hiszen a tervezési, engedélyeztetési folyamatban fel tudják használni a korábbi adatokat.

A globális fenntarthatóság egy nagy odafigyelést igénylő probléma, az EnviroMind portállal mi emellett a mindennapi, helyi gondokra – amelyek jelentősen befolyásolják az emberek életminőségét – fókuszálunk, ezekre lokálisan, rögtön bevethető megoldásokat dolgozunk ki. Így gyorsabb és hatékonyabb eredmény érhető el a jólét növelésében – véleményem szerint összességében sokkal több ember boldogsága növekedne, ha a legtöbb embert zavaró, hátráltató problémákat ilyen módon kezelni tudnánk.”

– tette hozzá Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója.

A rendszerhez hamarosan csatlakoztathatók lesznek külső adatgyűjtő eszközök, automatizált mérőrendszerek is, mint pl. házi időjárás állomások, környezeti információt biztosító szenzorok, amelyek plusz információkkal egészíthetik ki a lakossági észleléseket, biztosítva ezáltal az adott problémakör pontosabb és gyorsabb, akár valós idejű elemzését is.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés