Connect with us

technokrata

Itt az év kütyüje: megérkezett az Apple Watch

Viselhető Tech

Itt az év kütyüje: megérkezett az Apple Watch

Tegnap az Apple nem csupán az új iPhone-okat jelentette be, hanem végre hivatalossá vált az első okosórájuk is.

A tegnap esti Apple Keynote-on alig néhány perc után leleplezték az iPhone 6-ot és annak phablet verzióját, az iPhone 6 Plus-t. Ugyanakkor mégsem ez volt az igazi nagy durranás, hiszen a készülékről előzetesen igen sok információ kiszivárgott. Voltak kémfotók, majd videók is szép számmal, így a konkrét műszaki adatokon kívül már mindent tudtunk róluk. Ám a Steve Jobs idején többször elsütött “One more thing” kártyát ismét kijátszották, a közönség óriási ovációval fogadta az okosórát, mely végül nem iWatch, hanem szimplán Apple Watch néven kerül majd piacra.

apple_watch_4

A készülék formáját tekintve a szögletes, négyzet alakú megoldás mellett döntöttek, de az Apple-re jellemző letisztult formavilág itt is megvan. Mindössze két gomb kapott helyet rajta, melyből az egyik a klasszikus órákon látott módon tekerhető is. Prémium az anyaghasználat, az érintőkijelzőt kiviteltől függően akár zafírüveg is védheti, a ház pedig alumínium, rozsdamentes acél és kerámia kombinációiból készül. Kétféle méret lesz elérhető, egy 1,5 hüvelykes változat a vékonyabb, és egy 1,65 hüvelykes a vastagabb csuklóval rendelkezőknek. Ám ezzel még nincs vége, mivel eleve háromféle alapváltozat lesz, a Watch Sport fiatalosabb, míg a Watch Edition a kiemelten prémium változat, utóbbinál a ház 18 karátos aranyozást kapott. Szíjakból egyelőre hatféle változat lesz kapható, ezek szinte mindegyike mágneses zárással rendelkezik. A cseréjük rendkívül egyszerű, köszönhetően a szintén mágneses megoldásnak. A legtutibb viszont az okosóra töltése, amely a MacBook MagSafe megoldásához hasonló, viszont itt még csatlakozó sincs, a pontosan a helyére tapadó töltő indukciós elven adja át az energiát az akkumulátornak.

apple_watch_5

Teljesen új szoftvert is alkottak a Watch-nak, amelyhez persze fejlesztőeszköz is létezik WatchKit néven. Az oldalsó tekerővel lapozni, illetve nagyítani is tudunk, amihez hozzájön még az, hogy az érintőkijelző képes megkülönböztetni az érintés erősségét. Ezzel megoldották, hogy másképp reagáljon, ha valóban csak hozzáérünk és másképp, ha erőteljesebben megnyomjuk a képernyőt. Ennek is köszönhető, hogy a multi-touch gesztust elhagyhatták, ami ekkora méretben egyébként is elég kényelmetlen lenne. A Watch-ban nincs SIM foglalat és GPS-vevő sem, de persze képes szinte bármilyen értesítést megjeleníteni és arra többé-kevésbé reagálhatunk is, bár szövegbevitelre maximum a Siri asszisztens érhető el.

apple_watch_7

A szenzoroknak köszönhetően a képernyő akkor kapcsol be, ha a csuklónkat magunk felé fordítjuk, no és ne felejtsük ki a hátlapot sem, ahol pulzusmérőt is találunk. A lépésszámlálóval, UV szenzorral és barométerrel megtoldva egész komoly fitness feladatokat tud ellátni. Edzés közben így igen részletes elemzést kapunk magunkról, ami jól illeszkedik az Apple egészségügyi irányzatba való terjeszkedéséhez. Sajnos van két rossz hírünk is azoknak, akik máris beleszerettek az Apple Watch-ba. Az egyik, hogy csak 2015-ben kerül majd piacra (pontos időpontot még nem jelöltek meg), illetve a másik, hogy 349 dollár lesz az ára, ami bizony a hazai viszonyokat ismerve 100 ezer forint körüli árcímkét jelet majd.

apple_watch_3

apple_watch_6

apple_watch_8Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin