Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Xiaomi Redmi 2 – Egy új kezdet

Mobil tesztek

Teszt: Xiaomi Redmi 2 – Egy új kezdet

Mostantól máshogy gondolunk majd a kínai mobilokra.

Van az úgy, hogy az embernek át kell gondolnia a korábbi vélekedését, például egy telefon vásárlás során. A kínai telefonok hosszú ideig egyet jelentettek a gagyival, ám az elképesztő technikai fejlesztéseknek hála mára már teljesen versenyképes modellpaletták kerülnek ki az ország gyártóinak kínálatából. A Xiaomi jó példa erre az elképesztő fejlesztésre, a vállalatot 2010 április 6-án alapították, mára pedig a top 10 telefongyártó között foglalnak helyet. Talán nem is meglepő, hogy egy ilyen háttérrel a középkategória meghódítása sem okoz gondot neki, a Redmi 2-t elnézve pedig van félnivalója a konkurenseknek!

Csomagolás

Egy egyszerű, letisztult külsejű dobozban érkezett tesztre a Redmi 2. A WayteQ Europe által importált készülék jól jelzi, hogy a gyártó még elsősorban a hazai piacra dolgozik, ugyanis a forgalmazó által elhelyezett magyar feliratokon túl csak kínaiakkal találkoztam.

IMG_1443_2

Szerencsére azért az eligazodás egyszerű, hiszen a fedél leemelése után a tesztkészülékkel néztem farkasszemet. Alatta a két kínai és egy magyar használati, a töltőfej, az akkumulátor és a microUSB kábel található, a headset kimaradt. Ez utóbbi talán nem akkora probléma, néhány ezer forintért már tényleg jó minőségű példányokat lehet vásárolni.

Külső

A fekete színben pompázó tesztkészülék első látásra nem sok érdekességet tartogat, érezhető, hogy ez nem az a kategória, ahol a külsőé a főszerep. A Redmi 2-re persze nem mondhatnánk, hogy ronda lenne, pusztán kevés érdekes részlet bújik meg rajta. A mérnökök azért ügyeltek arra, hogy az érdeklődőnek valamilyen fogalma legyen arról, hogy mi is ez, hiszen az előlapon található androidos érintőgombok kikapcsolt állapotban is vörös színben pompáznak.

IMG_1442_2

Fölöttük a 4,7”-es, 720p felbontású IPS képernyőt, a 2 megapixeles, 720p felbontású videók felvételére képes kamerát és a telefonáláskor használt hangszórót találjuk. A 3,5 mm-es jack csatlakozó a felső élen kapott helyet, míg a microUSB az alsó részre került. A telefon bekapcsolására illetve a hangerő állítására a jobb oldalon van lehetőség. A hátlapon a krómozott Xiaomi logóra, a kidomborodó 8 megapixeles kamerára, a LED villanóra és a hangszóró rácsozatára lehetünk figyelmesek. Szerencsére a Redmi 2-nél levehető a hátlap, így egy egyszerű mozdulattal így a feketéből akár élénk zöld készüléket varázsolhatunk.

IMG_1441_2

A szín módosításán túl még pozitívum, hogy így kényelmesen elfért a két micro-SIM foglalat is, azaz a készülékkel nem egy, hanem rögtön két telefont is felválthatunk. A microSD foglalat sem maradt le, ám negatívum, hogy a három kártya eléréséhez ki kell vennünk az akkumulátort.

Hardver/Szoftver

Miután összeraktuk a készüléket, elég egy gombnyomás, majd a Xiaomi logó felvillanása után betölt az Android rendszer. Ekkor tudatosul bennünk igazán, hogy itt valami másról van szó, nyoma sincs a hagyományos menürendszernek, illetve a felület is végtelenül letisztult, egyáltalán nem hasonlít a Google hagyományos megoldására. Ha őszinte akarok lenni, akkor sokkal inkább az Apple hatást látom a felületben, a MIUI 5 névre keresztelt megoldás ugyanis olyan, mintha épp Jony Ive esett volna neki az Androidnak.

Screenshot_2014-01-01-08-06-15

Sok meglepetés nincs ebben, a kínai gyártót gyakran vádolják másolással, ám jelen esetben azért van akkora hasonlóság, hogy egyértelműen lopásról legyen szó, mondjuk úgy, hogy biztosan volt egy iPhone a tervezők szobájában. Ha ezen túl lendülünk, akkor az Android 4.4 KitKat-re épülő MIUI 6 tényleg csak dicséretet érdemel. A telefonban rejlő négymagos, 1,2 GHz-es processzor és a 1 GB RAM kombinációja azért már sejteti, hogy komoly akadásokra nem kell számítanunk.

Screenshot_2015-03-18-22-34-25

Üröm az örömben, hogy az általam próbált, 8 GB-os tárhellyel rendelkező változatnál kétszer több, 2 GB-nyi RAM-mal rendelkezik a 16 GB-os kiadás. A sebességgel azért itt sincs gond, egyetlen pillanat alatt elérhetjük és el is indíthatjuk az általunk kívánt alkalmazásokat. A fedélzeten megtaláljuk a Play Áruházat, a Chrome böngészőt, illetve van QR-kód olvasó, e-mail kliens és hangrögzítő is. A biztonság névre hallgató menüpontban egy komplett csomagot találunk, hiszen amellett, hogy a telefon ellenőrzi a beállításokat, kutat a felesleges fájlok után,  még a vírusokkal is elbánik.

Screenshot_2015-03-18-04-21-09

Ha kevesellnénk a gyárilag elérhető tárhelyet akkor a Xiaomi saját, MiCloud nevű szolgáltatását vehetjük igénybe, ez plusz 5 GB-nyi ingyen játszóteret jelent nekünk a felhőben. Alaposan feldobhatjuk a rendszer külsejét a különböző témákkal, az áruház kínálatában mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Multimédia

A Redmi 2 hátlapján található kamerát akár a lezárt képernyőről is elindíthatjuk, ilyenkor egy suhintás után a kereső néz velünk farkasszemet. Az egyszerűen használható felületen egy gombnyomással beállíthatjuk a kívánt üzemmódot, bekapcsolhatjuk a vakut és persze elkészíthetjük álmaink fotóját is.

IMG_20150317_223235

A telefon képes panoráma és HDR fotók rögzítésére is, illetve van manuális mód is, ilyenkor az ISO és a fehéregyensúly állítására nyílik lehetőség. Nem hagyhatom ki a speciális módokat sem, hiszen a megszokott szürkeárnyalat és élénk beállítás mellett halszem, mozaik és akár indigo fotót is készíthetünk. Az elkészült képek minőségével elégedett voltam, a 8 megapixeles kamera ha a profi kamerákra nem is jelent veszélyt, de egy átlagos, néhány éves kompakt készüléket könnyedén kiválthat.

Screenshot_2015-03-18-22-39-45

Videózni is tudunk, ebben az eseben Full HD felbontásban, akár folyamatos vakú mellet készül el a felvétel. Érdekesség, hogy az iPhone-okhoz hasonlóan a hangerő csökkentésére szolgáló gomb megnyomásával is exponálhatunk, illetve akár a videót is elindíthatjuk ebben a formában. Zenét is hallgathatunk, a Xiaomi egy teljesen egyedi lejátszóval segít minket. A letisztult külsejű szoftver album, előadó és lejátszási lista szerint rendezi nekünk a kedvenc zenéinket.

IMG_20150317_215656

A gyári equalizer egyébként különböző beállítási módokat tartogat, tehát minden műfaj szerelmese megtalálhatja a számára leginkább tetsző hangzást. Ha elunnánk a már meglévő muzsikákat, akkor FM-rádión keresztül számtalan rádió kínálatából választhatunk. Van videólejátszó is, a MiVideo a DivX formátummal könnyedén elboldogul, igaz, a hardver miatt a FullHD-nél nagyobb felbontású fájlok lejátszása akadályba ütközik. A beépített hangszóró is jól vizsgázott, egy sorozat vagy egy vicces videó meghallgatása egyáltalán nem jelent problémát.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Redmi 2 ahogyan már korábban is említettem, kétkártyás működésre képes, azaz segítségével nem kell két külön telefont cipelnünk. A telefon a hagyományos, kétkártyás felhasználást tudja, azaz amikor az egyik kártyán telefonálunk, a másik inaktívvá válik. Ha ezen túl tudunk lépni, akkor örömmel fedezhetjük fel az akár 150 Mbps sebességre képes LTE meglétét is, illetve a repertoár részét képezi még a Bluetooth 4.0 is. Az NFC nem került fel a fedélzetre, úgy látszik, ez még mindig a magasabb kategóriájú eszközök privilégiuma. Természetesen nem maradt ki a GPS vevő sem. A hátlap alatt helyet foglaló 2200 mAh-es akkumulátor igen jól vizsgázott nálam, átlagos felhasználás mellett ugyanis két napot simán kibírt a Redmi 2.

Végítélet

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a kínai készülékek már rég nem a gagyi szinonimái. A Redmi 2 is jól vizsgázott, hiszen korrekt minőségű házzal, megfelelő hardverrel és jó üzemidővel várja a középkategóriában nézelődőket. Az alig 60 ezer forintos ár fejében én úgy gondolom, hogy hiba lenne kihagyni a nézelődésből az eddig ismeretlen márkát, ha már most itt tartanak, bizony lesznek még itt meglepetések!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Xiaomi Redmi 2

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Szép felület
  - Megfizethető ár
 
  Kontra:  
  - Az olcsóbb kiadásban kevesebb RAM
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 134 x 67.2 x 9.4 mm
  • tömeg: 133 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM / HSPA / LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat (MIUI 6)
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2200 mAh
  • tapasztalat: átlagos használattal két nap egy töltéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés