Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 520 – Ablak a világra

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 520 – Ablak a világra

Leteszteltük a Nokia legolcsóbb Windows Phone 8 alapú készülékét.

Mint egy mentőőv, úgy segítette ki a bajból a Microsoft a szebb napokat is látott Nokiát. Az amerikai szoftveróriás ugyanis egy olyan, a Windows infrastrukturába épülő rendszert feljesztett ki, ami a csőd felé sodródó Nokiának évekbe telt volna. A Windows Phone 7 nem volt hibátlan, de a Lumia márkanév segítségével egyre több ember ismerte meg. A Windows Phone 8 épp ezért számos ponton javult, de igen kíváncsian vártam, hogy mit nyújt a rendszer egy 60 ezer forintos, belépőszintűnek számító készüléken.

Külső, csomagolás 

Mint már fentebb is említettem, a Lumia 520 a finn gyártó legolcsóbb, Windows Phone 8 alapú készüléke. Szerencsére ez a csomagoláson nem érhető tetten, itt nincs különbség, ez is pont ugyanolyan dobozban érkezik, mint fejlettebb társai, a Lumia 820 vagy a csúcsmodell Lumia 920.

DSC05881

 

A királyi páholyt a készülék élvezheti, alatta foglal helyet a nokiásan rövid microUSB kábel, a headset és a töltő, mely érdekes módon nem a mostanában megszokott kábel nélküli, hanem a régi darabokkal megegyező kialakítású. A telefon maga meglehetősen letisztult formatervet kapott, szó sincs a finn gyártóra régebben oly jellemző kicsapongásokról. Az előlapot elfoglalja a 4″-es 480 x 800 pixel felbontású, szuperérzékeny IPS megjelenítő.

DSC05885

 

A képminőségével elégedett voltam, igaz, hogy nem éri el az általam korábban nagyra tartott Lumia 820 szintjét, de legyünk őszinték, nem is kerül annyiba. Különlegessége viszont, hogy kifejezetten élvezi, ha az ember kesztyűs kézzel bánik vele, mivel ezen át is képes érzékelni az érintésünket. Kipróbáltam, működik. A megjelenítő alatt a szokásos gombok foglalnak helyet, vagyis a Vissza, a Windows – aminek hosszan nyomásával a hangvezérlést indíthatjuk el – és a Kereső. Ez utóbbi a Microsoft által fejlesztett Bing segítségével jön a segítségünkre.

DSC05887

Előlapi kamera nincs, a Nokia logó fölött csak a hangszóró található. Az egyébként kiválóan illeszkedő, egy belső gumival kibélelt hátlap levehető, alatta az akkumulátor, a microSD és a microSIM foglalat található. Szegény kamera is egyedül van, hű társa a LED villanó elutazott nyaralni, így aztán sötétben nem sokra megyünk vele. Jobb oldalra került a kamera, a hangerőállító és a feloldó gombja. Ez utóbbi elhelyezkedését kissé kényelmetlennek éreztem, én a telefon tetejére tettem volna, sokszor előfordult, hogy lejjebb vettem a hangerőt a képernyő feloldása helyett.

Működés, sebesség

Miután az ember kihámozza a telefont az őt védelmező fóliából, azonnal nekiveselkedik, és rátenyerel a bekapcsológombra. Az androidos gyártókkal szemben a Microsoft kötelezi a vállalatokat, hogy bizonyos minimum hardver specifikációval felruházzák a készülékeiket, így minden forgalomban lévő Windows Phone 8-as telefon ugyanolyan élményt jelent a felhasználók számára.Persze az ár is közbeszól, így a 520-asban “csupán” egy kétmagos, 1 GHz-es processzor és 512 MB RAM található, ezek az értékek elmaradnak a nagyobb testvérekben látott számoktól. Szerencsére ez a sebességet nem befolyásolja, ám érdemes tudni, hogy néhány hardverigényesebb alkalmazás, illetve játék nem futtatható a telefonon.

wp_ss_20130430_0002

A menübe belépve a jól megszokott felület néz vissza ránk, a legújabb Windows Phone rendszer újdonsága, hogy az ikonok a korábbinál kisebb méretűek lehetnek, illetve most már elfoglalják a teljes kijelzőt. Az alkalmazások felé mutató nyíl, és vele a kijelző jobb szélén lévő fekete sáv a múlté. Hiába a Nokia a platform leginkább ismert támogatója, a Microsoft még számukra sem engedett semmiféle, a külsőt érintő módosítást, így a finn gyártó csak az egyedi alkalmazásaival tud kitűnni.

lumia_2

Éppen ezért igyekeztek minőségi, a rendszer szintjéhez illő applikációkkal előállni, és nyugodtan mondhatom, hogy sikerült is nekik. Aki megvásárolja a készüléket, az biztos lehet abban, hogy sehol sem téved el, hiszen legyen szó akár tömegközlekedésről – Here Transit -, akár autóval való utazásról – Here Drive – a Lumia 520 minden eshetőségre kínál megoldást. A navigáción biztosan nem múlik, hiszen pillanatok alatt megtalálja a jelet.

lumia_1

Kreatív hajlamainkat a Cinemagraph illetve a Creative Studio segítségével élhetjük ki, előbbi állóképek bizonyos pontjait “megmozdítva” mozgóképet hoz létre, utóbbi pedig a fotóink alakítgatására szolgál. Ha már a képeknél járunk, térjünk is rá a lényegre, vagyis hogy mire képes a hátoldali 5 megapixeles egység. Jelentem semmi különösre. A képek minőségével igazán nem lenne gond, talán csak annyi, hogy a sötétebb területek nagyon zajosak, a LED hiánya miatt pedig esély sincs ezek korrigálására.

WP_20130430_003

A 720p videó sem alkalmas mozifilmek felvételére, de apróbb események megörökítésére még jól jöhet. A Panorama nevű alkalmazás nem meglepő módon panorámaképek készítésére szolgál, de ellentében más telefonokkal, itt nekünk kell manuálisan összeilleszteni a képeket, ami egy kissé idegesítővé teszi az amúgy mókás funkció használatát. Nem mehetek el szó nélkül a zenelejátszó mellett sem, ami szintén áldozatul esett a spórolásnak.

WP_20130430_004

A nagyobbik testvér, a Lumia 620 rendelkezik equalizerrel és Dolby Mobile-al, itt ezek kimaradtak. A headset hangminőségével nincs probléma, a kihangosítást viszont ne erőltessük, az nem az 520-as terepe. A zenéinket vagy képeinket a 3.0-ás Bluetooth-on küldhetjük át az ismerőseinknek, az alkamazások letöltése pedig HDSPA-n illetve n-es WiFi-n keresztült történhet. Az 1430 mAh-es akkumulátor saját tapasztalataim szerint körülbelül 1,5 napig képes működésre bírni az 520-at, ami a mai viszonyok között jónak számít.

Végítélet

Nekem nagyon tetszett a Nokia Lumia 520. Nyilván, a teszt bizonyos pontjai azt sugallhatták, hogy nem vagyok elégedett a készülékkel, ám erről szó sincs. Mindössze annyi történt, hogy a korábbi Lumia 820-as tapasztalataimból építkezve álltam neki a készülék “felboncolásának”. Azt a szintet pedig érhető módon nem éri el. Ám aki egy gyors, jól kinéző modern okostelefont keres, aminek a megvásárlása nem üríti ki teljesen a pénztárcáját, az az androidos készülékek tömege mellett vegye szemügyre a Nokia legújabb modelljét, biztosan kellemes meglepetésben lesz része.

 A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!

 



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 520

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Ugyan olyan gyors mint a drágább verziók
  - Kesztyűben is használható
  - Jó összeszerelési minőség
 
  Kontra:  
  - A kijelzője elmarad a Lumia 620-tól
  - A microSD cseréhez el kell távolítanunk a hátlapot
  - Az Androidhoz és iOS-hez képest kevés az alkalmazás
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 119.9 x 64 x 9.9 mm
  • tömeg: 124 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Kétmagos 1GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 1900 / 2100
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: a-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8
  • spec. szoftverek: Here Drive, Here Maps, Here Transit, Panorama
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1420 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés