Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nekünk kell változni, nem a pártoknak! – Várady Zsolt, az iWiW alapítója

Portré

Nekünk kell változni, nem a pártoknak! – Várady Zsolt, az iWiW alapítója

Várady Zsolt, az iWiW alapítója az elmúlt hónapokban azzal került be a médiába, hogy feljelentette valamennyi, Magyarországon 1990 óta működő parlamenti pártot. Álláspontja szerint Magyarország kollektíven felel az élhetetlen adórendszerért, és ezen csak úgy lehet változtatni, ha a társadalom változik. Ez azonban kormányzati segítség nélkül nem megoldható.

Technokrata: Neked a fő műved az IWIW volt, ugye? Mit volt a szereped a projektben?

Várady Zsolt: Én kezdtem el írni a kódot, egy harminckét soros php kódból és egy egyszerű adatbázisból kezdődött az egész oldal, amit csak ip címről lehetett elérni. Lehetett regisztrálni, be lehetett jelölni az ismerősöket, és este mindig lefuttattam egy programot, ami előállította a táblát, amit be lehetett nyomni egy szoftverbe, a kapcsolati háló három dimenzióban történő megnézéséhez. Az alap inspirációk egy ismerősöm rajzai és egy gimnáziumi szociometriai felmérés volt talán. Ekkor még nem tudtam, hogy mire készül, hogy lesz-e belőle bármi is, de aztán látva, hogy egyre többen regisztráltak, 1 hónap múlva döntöttem úgy, hogy hogy profitorientált terméket csinálok belőle. Elkezdtem válogatni az embereket, ismerősökön keresztül. Ma is jól emlékszem, egy májusi nap volt, nálam otthon ültünk össze sokan, hogy átbeszéljük, hogy hogyan tovább, ki hogyan képzeli el az akkor még csak WiW-nek nevezett portál jövőjét. A nagy lelkesedési hullámot, ahogyan az általában lenni szokott, aztán egy lemorzsolódás követte, maradtunk két magánszemély + a Virgo Systems, összesen három tulajdonos.

T: Mit csináltál az iWiW, illetve a WiW előtt?

VZS: Előtte rendszergazda voltam, weboldalakat készítettem, a Műszaki Egyetem első weboldalát is én csináltam például.

20120413-varady-zsolt-iwiw-kitalaloja10kép: www.origo.hu

T: Mit gondolsz, ha nem adjátok el a Telekomnak, akkor felvehette volna a versenyt a Facebookkal?

VZS: Szerintem nagyon kis esélye lett volna magának az oldalnak is, illetve ahhoz rengeteg pénz kellett volna, hogy kialakítsuk pl. a szerverparkot mögé. Azért lett iWIW anno, mert „International Who is Who” volt a cél, de annak a fejlesztésében már nem is vettem részt. Ahogy nőttünk, egyre több konfliktus keletkezett a tulajdonosok között, melynek következtében én az indulást követő másfél évvel visszavonultam és csak 5 százalékot tartottam meg a tulajdonrészemből. Meggyőződésem, hogy ha megtartottam volna a százalékomat, az kockázatosabb lett volna a továbbfejlődés miatt, így jobbnak láttam a projekt elengedését. Az új, többségi tulajdonosok ezt követően rengeteg pénzt és munkát toltak bele a WiW-be, hogy iWiW legyen, ekkor kezdett el elképesztő mértékben felfutni az oldal.

A WiW programozását egyedül kezdtem, de viszonylag gyorsan eljött az a pillanat, amikor be kellett vonni a Virgót:  több és jobb erőforrással átvették a programozást, melynek következtében ettől a ponttól kezdve már csak a stratégiával foglalkoztam. Értékesíteni akartunk, de nem akartunk bannereket, hanem inkább kulturális vonalat, egyedi hirdetésekkel hirdetve könyveket, bulikat hirdetni. Kerestük az alternatív finanszírozási módszereket.

T: Amúgy neked milyen végzettséged van, hol végeztél?

VZS: A BME-n tanultam építő karon, négy év alatt sikerült is kettőt elvégeztem, szigorlat nélkül. Négy év után rájöttem, hogy ez nem az én világom, inkább szeretnék dolgozni. Most sem csinálnám ezt másképp.

T: Elég hangosan kritizálod mostanában a hazai adórendszert. Eddig nem tűnt fel, hogy milyen?

VZS: A magyar adórendszer miatt huszonöt éve él az a közhely, hogy nagyon nehéz Magyarországon adóelkerülés nélkül vinni egy vállalkozást. A wiw előtt dolgoztam alkalmazottként is és egyéni vállalkozóként is, melyet követően jött az iWiW, később a Magyar Telekomnál voltam termékmenedzser, majd 2011-ig  Németországban dolgoztam. Amikor hazajöttem, akkor szembesültem ezzel ami itt van.

20120413-varady-zsolt-iwiw-kitalaloja11Kép: www.origo.hu

T: De ez kinek a hibája?

VZS: Nem vagyok adószakértő, közgázt se végeztem, egy mikrovállalkozó vagyok, és azt tudom mondani, hogy az én szempontomból nulla mértékben támogatja az állam azt, hogy bővüljek, hogy akarjak bármiből is – munkából, profitból, munkavállalóból többet. Vagy egyszerűen csak azt üzenné, hogy vállalkozni jó. Egyszerűen az adórendszer Magyarországon nem motivál arra, hogy teremteni akarj.

VZS: Ott van az EVA, a KATA meg a KIVA, azok azért elég jók, nem?

VZS: A KATÁt egy jó kezdeményezésnek tartom, de csak addig, amíg nincsen alkalmazott. Hiába a magad után fizetendő 50 ezer Ft-ok, a KATA nem motivál arra, hogy bővülj, hogy felvegyél, foglalkoztassál embereket. Nincs motiváció a fejlődéshez. Nem akartam nagyot álmodni: 2-3 fős céget szerettem volna, de nincs rá havi 500 ezer forintom járulékra, és akkor még nem fizettem senkinek se bért, csak az államnak. Nincs jövőkép így.

T: Mi lenne szerinted amúgy „reális” adó?

VZS: Németországban, ahol évekig egy hardverfejlesztő cégem volt, be se voltam jelentve a cégbe, volt egy munkavállalóm, de nekem – azon felül, hogy tekintélyes mennyiségű tagi kölcsönt betoltam a cégbe – csak TB-t kellett fizetnem. Talán az lenne a minimum, hogy addig, amíg nem termel a cég, addig ne is kérjen enni.

T: Minek jöttél akkor haza?

VZS: Hiányzott az ország, ráadásul a cégem sem úgy ment, ahogy azt elképzeltem. Közhelynek hangozhat, de a kint tartózkodásom alatt kezdtem el igencsak értékelni a kapcsolatrendszert, a hazai kapcsolataimat, nem szerettem volna kint újrakezdeni mindent elölről.

T: És akkor most csinálsz egy internetes közösségi portált? Miről fog szólni?

VZS: Sokan, sok ötlettel megkerestek az elmúlt hónapban és a tavalyi bürokrácia iránytű ötletemet fogom kibővíteni egy olyan közösségi oldallal, amin nemcsak howto-k lesznek a bürokrácia ösvényein való eligazodásban, hanem ezt közösségivé bővítve, pl. civil szervezeteket és embereket érdekek alapján összekapcsoló oldalt hozunk létre. Emellett szeretnék lehetőséget biztosítani egy netparlament kialakítására, kipróbálására is. Jó lenne a likvid-demokrácia modellt is kipróbálni. A likvid demokrácia lényege nem más, minthogy ha valaki valamilyen témában szerinted jobban ért az adott dologhoz, akkor adhatsz neki felhatalmazást a magad nevében az adott ügyben való döntésre, és ő azt tovább is adhatja másoknak. A lényege, hogy ha az adott témában úgy látod, hogy már nem az érdekeidet képviseli, akkor a felhatalmazásodat bármikor vissza is veheted.  Szeretnénk majd még közösségi finanszírozás modellt is az egész mellé rakni, de ez várhatóan csak a január 2-ai indulást követően fog majd élesedni.

T: És ezt miért csinálod?

VZS: A privát ambícióm az, hogy olyan eszközöket készítsek az informatika és az internet segítségével, amik segítségek lehetnek a társadalom változásához. A társadalom változása nélkül szerintem semmi nem lesz jobb, akármelyik párt is kormányoz, akármilyen jó majdani politikusokkal.



Szólj hozzá!

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés