Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nem kell légkondi, ha ezt a szuperfehér festéket használod

szuperfehér

Tipp

Nem kell légkondi, ha ezt a szuperfehér festéket használod

Nem kell légkondi, ha ezt a szuperfehér festéket használod

Akár egy-két éven belül piacra kerülhet egy olyan, még a szuperfehérnél is fehérebb felületfesték, amellyel tetemes mennyiségű hűtési energiát lehetne kiváltani.

Tavaly novemberben már beszámolt a HVG az indianai Purdue Egyetem kutatói által kifejlesztett szuperfehér festékről, amely képes szinte teljesen visszaverni a rá eső napfényt, így hűvösebbé teheti az alatta lévő felületet. Ez fölöttébb hasznos lehet, miután manapság rengeteg energia megy el a hűtésre, mind a lakosság körében, mind a különböző ágazati szektorokban.

A tavalyi szuperfehér festék kísérletek tucatjaiban bizonyított, azonban a kutatók mégsem voltak teljesen elégedettek, így tovább foglalkoztak a festékkel. Munkájukat nemrégiben siker koronázta, a tavalyinál még fehérebb festék lett a végeredmény. Ezzel még erősebb hűtő hatás érhető el a felületeken. A 2020-as fehér festék a napfény 95,5 százalékát verte vissza, az újabb változatnál viszont már 98,1 százalékot mértek. Ezzel egyfajta ellenpólusa lett a legfeketébb feketének, a Vantablacknek, ami a látható fény akár 99,9 százalékát elnyeli.

Amennyiben az új generációs szuperfehér festékkel lekennek egy nagyjából ezer négyzetméteres tetőfelületet, azzal körülbelül 10 kW-nyi hűtőteljesítmény spórolható meg – állítja az egyetem gépészmérnök professzora. A remek hűtési teljesítmény többek között azzal magyarázható, hogy pigmentként bárium-szulfátot használtak, ami – ellentétben a hagyományos és nem mellesleg drágább titán-dioxid pigmenttel – nem szívja magába az UV fényt. A kutatók egy másik trükköt is bevetettek: különböző méretű pigmentrészecskéket használtak, amelyek a napfény eltérő hullámhosszúságú részeit verik vissza.

Infravörös kamera képe mutatja, mennyire hűt a legfehérebb fehér festék (sötétlila négyzet középen) © Purdue Egyetem

Az egyetem és a kutatócsoport már be is nyújtotta a szabadalmát az új festékre, ami várhatóan egy-két év múlva jelenik meg a piacon.

Forrás: HVG

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu