Connect with us
Hirdetés

technokrata

5 aranyszabály gyermekeinknek: Hamarosan véget ér a kiberbiztonság hónapja

Tipp

5 aranyszabály gyermekeinknek: Hamarosan véget ér a kiberbiztonság hónapja

5 aranyszabály gyermekeinknek: Hamarosan véget ér a kiberbiztonság hónapja

Az Európai Unióban minden év októbere a kiberbiztonság hivatalos hónapja, melynek célja elősegíteni, hogy mindenki saját ügyének érezze az internetes fenyegetések elleni tudatos, előrelátó védekezést.

Ebből az alkalomból az Intren digitális ügynökség és a Cyber Services kiberbiztonsági vállalat a veszélyeknek egyik legjobban kitett internethasználókra, a gyerekekre szeretné felhívni a figyelmet. A szakértők által javasolt 5 aranyszabály betartásával a gyerekek – és a szülők is – sokat tehetnek azért, hogy biztonságosabban éljenek a digitális világban.

 

5 aranyszabály gyerekeknek (és felnőtteknek):

  1. „Védjük magunkat!” szabály

Gondosan válasszuk meg az internetes bejelentkezésekhez szükséges jelszavainkat, és frissítsük őket rendszeresen! A weboldalak, applikációk, okoseszközök által előre beállított jelszavakat cseréljük le sajátra, amely legalább 16 karakter hosszú (de nem értelmes szöveg), tartalmaz kisbetűt, nagybetűt, számot és speciális karaktereket. Ezeket azonban nehéz megjegyezni, ezért jó ötlet egy általunk kitalált, könnyen felidézhető jelszógeneráló módszer létrehozása (pl.: válasszunk egy mondatot, és használjuk a szavak kezdőbetűit), vagy használjunk egy jelszótároló alkalmazást. Egyúttal a gyerekek hozzáféréseit is érdemes ismerni, és néha azt is változtatni kell velük együtt, hogy megszokják a folyamatot.

  1. „Mit szólna a nagymama?” szabály

Bár az interneten sok minden látszólag névtelenül történik, de ez csak egy illúzió. Az online téren keresztül is a valóságos világban maradunk, igazi veszélyekkel. Éppen ezért jó ötlet követni azt az egyszerű szabályt, hogy ne tegyünk semmi olyat a neten, amit nem szeretnénk, hogy megtudjanak a tanáraink, barátaink és igen, a nagymamánk. Többek között ne álljunk szóba idegenekkel, ne bántsunk senkit az online térben, ne írjunk le olyat, amit később jó eséllyel megbánhatunk, és – amit nem lehet eléggé hangsúlyozni – ne osszunk meg a nyilvánossággal privát információkat.

  1. „Ne menjünk a divat után!” szabály

Azért, mert valami éppen menő, nem biztos, hogy hosszú távon jó ötlet. Például ne használjunk biometrikus felismeréssel (ujjlenyomat, arcfelismerés) dolgozó ismeretlen appokat, csak azért, mert ez a legújabb dili! Vagy ne töltsünk fel fehérneműs képeket azért, mert minden barátunk ezt csinálja. Ha az ujjlenyomatunk vagy a képeink ártó szándékú emberek kezébe kerülnek, nagy baj lehet belőle.

  1. „Az interneten nincsenek titkok” szabály

Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy ami felkerül az internetre, az jó eséllyel ott is marad. Hiszen előfordulhat, hogy az általunk törölt képet egy barátunk vagy a szolgáltató már tárolja valahol másolatként. Ezért a kényes információkat – például kínos fotók, személyes titkok, stb. – soha ne osszuk meg a neten. (Ennek fényében gondoljuk át azt is, hogy milyen tartalmakat teszünk fel a gyerekeinkről, hiszen nem biztos, hogy 20 év múlva is hálásak lesznek a pelenkás képeik feltöltéséért.)

  1. „Óvakodjunk a nyilvános Wi-Fi hálózatoktól!” szabály

Jó, ha tudjuk, hogy a hálózatokon az eszközök látják egymást, és azt is, hogy a másik eszköz mit csinál, például adatokat tölt le, csetel vagy facebookozik. Megfelelő technikai feltételekkel és tudással pedig ártó szándékú emberek olvashatják és támadhatják a laptopunkat vagy telefonunkat. Ha lehet, ezért ne netezzünk például bevásárlóközpontokban vagy gyorséttermekben, vagy alaposan fontoljuk meg, hogy mire használjuk ilyenkor a gépünket! Ugyancsak fontos szabály, hogy ha valami gyanúsnak tűnik akkor az általában az is. Érdemes résen lenni és nem kattintgatni mindenre, ami felugrik. Ha valamit nem értünk kérdezzünk, keressünk rá, nézzünk utána.

+1. És akkor zárásként a legfontosabb szabály: mi, felnőttek is tartsuk be ezeket a szabályokat, hiszen másképp nem várhatjuk el a gyerekeinktől, hogy tudatos internethasználókká váljanak.

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés