Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hajtsa rá a telefont az ujjára: Kérheti hamarosan egy Samsung okostelefon

samsung

SmartPhone

Hajtsa rá a telefont az ujjára: Kérheti hamarosan egy Samsung okostelefon

Hajtsa rá a telefont az ujjára: Kérheti hamarosan egy Samsung okostelefon

A Samsung összehajtható telefonja hamarosan azt kérheti, hogy csukja rá az ujjára a készüléket. Mindezzel a felhasználó egészségi állapotát követné.

Ma még elsősorban az a hír, hogy ha egy telefonnál az ujjlenyomat-olvasó vagy a kamera kerül a kijelző alá. A Samsung egyik új szabadalma jóval messzebb megy ennél, hiszen az egészségi állapot mérését intéző érzékelőket helyezné el a megjelenítő alatt.

Mielőtt az okosórák a sok érzékelőjüknek köszönhetően valóságos egészségügyi laboratóriumokká váltak volna, az okostelefonok tartalmazták a különféle, az egészséghez kapcsolódó szenzorokat és algoritmusokat, és ebben a Samsung is élen járt. Később persze egyre inkább az okosóráiba tette át ezeket az áramköröket (például a Galaxy Watch 3 és a Galaxy Watch Active 2 lehetőséget nyújtanak vérnyomásmérésre vagy EKG készítésére), azonban továbbra sem mondott le arról, hogy az okostelefon is ilyesfajta eszköz maradjon. Egy új szabadalma – amit szokás szerint a holland LetsGoDigital oldal hozott nyilvánosságra – azt mutatja, hogy az összehajtható telefon alá tenne ilyen érzékelőket, egészen pontosan olyan eszköz alá, amelyeket befelé hajtanak (pl. Samsung Galaxy Z Flip vagy Galaxy Z Fold 2).

A szabadalmat még tavaly áprilisban nyújtották be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatalához (USPTO), valamint a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), végül a dokumentációt idén március végén hagyták jóvá és tették közzé. A szabadalmi képekhez Galaxy Fold mintát használtak, ami telefonból hajtható, azonban a leírásból kiderül, hogy a technológia kagylómodellhez is használható, például a Galaxy Z Fliphez.

© LetsGoDigital

A kijelző alsó részébe két képérzékelő van beépítve, és attól függőn érkeznek a mérési adatok, hogy a felhasználó az egyi vagy mindkét érzékelőre rátette-e a mutatóujját. A szabadalom szerint meglepően sok mindenről tájékoztathatnak a mérések, így a vérnyomásról, a koleszterinszintről, az érfal állapotáról, sőt még a fáradtsági szintről is, ami összefüggésbe hozható a stresszel.

Hogy minél megbízhatóbb legyen a mérés, a Samsung a felhasználó nemét, súlyát és testtömeg-indexét (BMI) is figyelembe kívánja venni, sőt még környezeti méréseket is végez, hogy információkat kapjon a hőmérsékletről és a páratartalomról. Ezután a felhasználó egy előre definiált modell segítségével visszajelzést kap az egészségi állapotáról.

Mint minden szabadalom esetében, most is hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy levédett elképzelés, azaz nem tudni, mikor valósul meg (ha egyáltalán lesz belőle valami). Azaz közel sem biztos, hogy bekerül a Samsung – valószínűleg nyáron érkező – két új okostelefonjának, a Galaxy Z Fold 3-nak vagy a Galaxy Z Flip 3-nak valamelyikébe.

Forrás: HVG

További SmartPhone

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés