Connect with us

technokrata

Szükségünk van-e telefontokokra?

SmartPhone

Szükségünk van-e telefontokokra?

Szükségünk van-e telefontokokra?

Manapság szinte mindannyiunknak a zsebében lapul egy okostelefon.

Ezek a sokszor kifejezetten drága kütyük mára teljesen beépültek a mindennapjainkba. Ez pedig egy komoly dilemma elé állít minket.

telefontok-pexels-photo-1670768

A modern okostelefonok sok esetben többe kerülnek, mint egy havi lakbérünk. Ha egy televíziót vagy mosógépet vásárolsz, akkor számíthatsz rá, hogy az a készülék évekig jó szolgálatot fog tenni. A telefonok esetében azonban erre sajnos nincs semmilyen garancia, hiszen jóval sérülékenyebbek, mint más elektronikai eszközök.

A régi szép időkben még olyan telefonokat gyártottak, mint a legendás Nokia 3310, amik egy atomtámadást is túléltek volna. Ma azonban a masszív kivitelezést és a tartósságot feláldoztuk az ultravékony és stílusos megjelenés oltárán.

Nem véletlen tehát, hogy a napi szinten használt okostelefonok nagyobbik részét érte már valamilyen sérülés. Megkarcolódik a kijelző, a padlóval való találkozást sem bírják túl jól és az ügyetlenebb tulajdonosok készülékei gyakran landolhatnak a wc-ben.

Így aztán kialakult egy egészen paradox helyzet, amikor igyekszünk megvenni a legvékonyabb, legelegánsabb mobilt, majd belepakoljuk azt egy tankra emlékeztető gumi tokba. Ezek a tokok pótolják a gyártás során kimaradt védelmi funkciókat és segítenek megóvni pénztárcánkat a méregdrága javítások költségeitől.

telefontok-pexels-photo-850885

Miért törnek el az okostelefonok?

Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy a gyártók direkt készítenek sérülékeny készülékeket. Az okostelefonok egyre inkább a kompaktság irányába haladnak. Igyekszünk minél vékonyabb, minél könnyebben tárolható és kényelmesebb kütyüket vásárolni.

Emiatt nem mindig marad hely a rugalmas borítás számára. Az okostelefon magában egy szilárd cucc, ami rengeteg apró áramkört és alkatrészt tartalmaz. Ehhez hozzá jön még a karcálló üveg is. Ezek a képernyők tényleg jól ellenállnak a zsebünkbe dobott kulcscsomónak, azonban ennek az ára, hogy kevésbé rugalmasak.

Így aztán kapunk egy olyan tárgyat, ami egyáltalán nem rendelkezik rugalmas részekkel és egy esés során képtelen elvezetni az ütésből származó energiát. A talajjal való érintkezés erős rezgéseket kelt és ugye ismerjük a régi bölcsességet: ami nem hajlik, az törik.

telefontok-pexels-photo-696645

Különböző telefonotokok és védőrétegek

Az okostelefonjaink sok esetben akár több százezres tételeket jelentenek, így szerintem beláthatjuk, hogy egy pár ezer forintos tokkal megvédeni őket kifejezetten jó befektetés lehet. Azonban az sem mindegy, hogy milyen tokot választasz.

Hatalmas választék érhető el, mind funkcionalitásban, mind pedig megjelenésben. Elég csak felmenned egy telefon tok webshopba és máris több száz különböző darabbal találhatod szemben magad.

A katonai stílusú tokokról – jogosan- elsőre egy tank juthat eszünkbe. Ezek a tokok erős gumi borítással rendelkeznek, gyakran műanyag vagy fém megerősítésekkel. Ha hobbiból vagdosod földhöz a telefonodat vagy kisgyerekkel élsz együtt, akkor remek választás lehet ez.

Ha valami elegánsabbat keresel, akkor érdemes lehet körülnézned a fém lemezekkel operáló tokok között. Ezek sokszor stílusosabb külsőt biztosítanak, mint amiről a gyártók akár csak álmodni mernének.

telefontok-pexels-photo-93765

Hasonló vonalon haladva választhatsz bőr tokot is, ami nem csak megvédi a telefonodat, de tényleg bármilyen öltözethez tökéletes kiegészítő lehet.

A leggyakoribb darabok a gumiból vagy szilikonból készült tokok. Ez egy nagyon változatos kategória, amibe belefér a csúcskategóriás szuper védelemmel rendelkező és az olcsó 500 forintos átlátszó szilikon tok is.

Előfordulnak még hibrid tokok is, amik a fenti megoldások valamelyikét ötvözik. Amire mindenképpen érdemes odafigyelned: a telefontok elsődleges feladata, hogy azt a rugalmasságot pótolja, ami a készülékből hiányzik. Egy jó toknak képesnek kell lennie elnyelni az ütésből származó rezgéseket és energiákat. Ha leejted a telefont, akkor annak ideális esetben vissza kell pattannia, legalább minimálisan.

További SmartPhone

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin