Connect with us

technokrata

Így használ nyomtatót a magyar

Smart home

Így használ nyomtatót a magyar

A nyomtatókban a megbízhatóság, a nyomtatás minősége és ára a legfontosabb.

Otthon, hivatalos iratokat, fotót, receptet és iskolai dolgokat nyomtatunk a leggyakrabban – nem ritkán munkahelyről „hazavitt” papírral és patronnal – derül a NyomtassOlcson.hu lakossági nyomtatókellék webáruház friss felméréséből.

A 2015. decemberében, 2000 fő megkérdezésével végzett felmérés célja a lakosság nyomtatóhasználati szokásainak jobb megismerése volt.

print

Nem járt le a szürkeárnyalatos nyomtatás ideje

A lakosság által használt nyomtatók háromnegyedét a multifunkcionális (nyomtatásra és például fénymásolásra is alkalmas), tintasugaras színes nyomtatók teszik ki.

„Mindebből úgy tűnhet, hogy lejárt a «szürke» nyomtatás ideje a lakosság körében, azonban éppen az ellenkezője történik. Egyre csökken a színes nyomtatók aránya a lakossági vásárlók körében. Ennek oka, hogy sokan csak havonta-kéthavonta használják a nyomtatót, mialatt a tintasugaras készülék beszáradhat. Mivel egy színes lézernyomtató nagyon drága, és a fenntartási költségei is magasak, ezért egyre többen mondanak le a színes nyomtatásról és döntenek a mono (fekete-fehér) lézernyomtató mellett” – mondta Schreiner Balázs a NyomtassOlcson.hu vezető tanácsadója.

A válaszadók több mint kétharmada kizárólag magáncélokra használja a nyomtatóját, közel 30 százalék pedig irodai és magáncélra vegyesen. Ennek megfelelően a felhasználás köre is sokrétű: a megkérdezettek háromnegyede használja készülékét hivatalos iratok nyomtatására, és kicsivel több mint a fele fotót, ételreceptet és iskolai anyagot is nyomtat. Meglepően sokan másolnak csekket, és nyomtatnak színezőt (20 százalék). Emellett használják még, utazáshoz szükséges leírások, foglalások, jegyek és belépők nyomtatára is a készüléküket.

A felhasználók 80(!) százaléka HP, Canon vagy Epson készüléket használ, az összes többi márka a fennmaradó 20 százalékon osztozik.

HP DJ IA 3525_right

Papírt a hipermarketből. No meg a munkahelyről…

A felhasználók többsége előrelátó: a válaszadók 44 százaléka saját bevallása szerint „bespájzol”, mindig van otthon tartalék nyomtatókelléke. Hasonló (40 százalék) azok aránya is, akik rögtön beszerzik a cserekelléket, amikor a gép jelzi ennek szükségességét. Csupán a megkérdezetteknek 16 százaléka vár az utolsó pillanatig a vásárlással.

„Öt éve még a nyomtatótulajdonosok fele az utolsó pillanatig halogatta a festék beszerzését. Ebben szerepet játszik az is, hogy ma már sokkal könnyebben és olcsóbban lehet a kellékekhez hozzájutni” – jegyezte meg Schreiner Balázs.

A nyomtatópapírt elsősorban a hipermarketekben és papír-írószer boltokban vásárolnak a felhasználók, az internetes beszerzés részaránya csupán 12 százalék. Azonban a válaszadók 6 százaléka bevallottan a munkahelyről(!) szerzi be a papírt. A valóságban azonban ez a szám jóval nagyobb lehet, de így is megdöbbentő szám.

A nyomtatópatront a válaszadók 42 százaléka az interneten, 35 százaléka pedig nyomtatókellék szakboltokban szerzi be. Az egyéb csatornák (hipermarket, papír-írószer bolt, műszaki áruház) részesedése jóval 10 százalék alatti. Sajnos vannak akik a papírhoz hasonlóan a nyomtatóba szükséges festéket is a munkahelyről szerzik be.

Printers

A megbízhatóság és a gazdaságosság a legfontosabb

Az egy lapra eső alacsony nyomtatási költség mellett a megbízhatóság és a nyomtatás minősége is a legfontosabb szempontok között van, amelyeket a nyomtatóval szemben támasztanak a tulajdonosok.

A válaszadók közel fele kizárólag utángyártott festékkazettákat és tonereket használ, további 35 százalékuk vegyesen vásárol eredetit és utángyártottat is. Mindössze a nyomtatótulajdonosok 16 százaléka ragaszkodik a gyári kellékhez.

„Hasonló külföldi felmérések alapján ez az arány a „keleti blokk” országaiban nagyon hasonló, míg Ausztriában vagy Németországban közel 90% az eredeti nyomtatókellék felhasználás” – mondta Schreiner Balázs a NyomtassOlcson.hu vezető tanácsadója.

Hozzáteszi: „Sokan esnek abba a csapdába, hogy a nyomtató vásárlásakor csak az árát nézik és nem gondolnak a fenntartás költségeire. Később döbbenek rá, hogy mennyibe kerül a nyomtatás. Persze az igazság kedvéért el kell mondani, hogy rossz nyomtató nincs, legfeljebb rossz választás. Minden nyomtatónak van egy optimális felhasználása, amire tökéletes megoldást jelent. Vásárlás előtt érdemes márkafüggetlen kereskedő véleményét kikérni, mivel rengeteg tapasztalattal rendelkeznek és segíthetnek a választásban” – tanácsolja a szakértő.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin