Connect with us

technokrata

Digitális átállás a Samsunggal

Smart home

Digitális átállás a Samsunggal

Ma például Magyarországon 4,1 millió háztartásban van legalább egy televíziókészülék, és a tévézéssel töltött idő a teljes magyar népesség tekintetében napi 4 óra 21 perc.

A televíziózás megszületésében Mihály Dénes magyar feltaláló is jelentős szerepet játszott különleges ötletivel és mintegy 300 szabadalmával. A mai értelemben vett hangosfilm feltalálójának is ő tekinthető. Az első színes tévét 1929-ben készítették el, de a gyakorlatban használható színes televízió-szabvány megalkotása még közel tíz évet váratott magára. Megalkotása szintén egy magyar származású fizikus, Goldmark Péter Károly nevéhez fűződik. Noha a BBC már 1929-ben megkezdte a kísérleti műsorszolgáltatást Angliában, Magyarországon csak 1954 óta létezik a televíziózás, és az első tévé, amit az Orion gyártott, csak 1956-tól volt kapható. A színes tévéadás pedig 1969-ben érkezett meg hazánkba. Az analóg földfelszíni műsorszórás 1954-ben kezdődött magyarországi története 2013. október 31-én ér véget – ekkor kapcsolják le ugyanis az utolsó területeken is az analóg földfelszíni sugárzást. Ezzel 2013-tól egész Magyarország digitális lesz.

Watching TV

A Samsung az 1970-es években fordult a televíziós technológiák felé. Az 1970-es kezdetek óta, amikor is elkészült a vállalat első, még fekete-fehér televíziója, a 30 centis képátlójú P-3202, a vállalat folyamatos innovációkkal járult hozzá a TV fejlődéséhez. A világ első digitális televíziójának (1998), a világ első LED TV-jének (2009) és a világ első háromdimenziós HD LED TV-jének megalkotása is a Samsung nevéhez fűződik. Azt, hogy a folyamatos fejlesztés mennyire fontos a Samsung számára, jól mutatja, hogy 2012-ben 33 fejlesztőközpontjában összesen 10,8 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre. A fejlesztés eredményességét hatalmas sikerek példázzák: immár hét egymást követő évben lett a Samsung a világ legnagyobb tévégyártója, akinek minden egyes percben 100 televíziókészüléke kel el a világon. A Samsung és a televíziózás történetében hazánk is nagy szerepet játszik: a jászfényszarui gyárban az elmúlt 24 évben mintegy 60 millió tévé és monitor készült el, amelyeknek döntő többsége a világpiacra került.

 smart_tv_01

Ma Magyarországon megközelítőleg 4,1 millió háztartásban több mint 3,3 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 800 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális és analóg földfelszíni sugárzású adásokat néznek – utóbbiakat érinti a most zajló digitális átállás. Ahhoz, hogy a digitális adás is fogható legyen, külön set-top-box, vagy beépített DVB-T tunerrel rendelkező készülék szükséges – a Samsung jelenleg forgalmazott minden televíziójában található DVB-T tuner. A lakosság tehát a Samsung televíziókészülékeivel maximálisan felkészülhet a digitális átállásra és zavartalanul foghatja a továbbiakban is a televízióadást.

Ráadásul, a vállalat különleges akcióval ünnepli a digitális átállást: a 2013. június 15. és július 31. között vásárolt Samsung tévékészülékek tulajdonosai között a http://regisztracio.samsung.huoldalon történt regisztrációtól számított egy héten keresztül naponta 100 000 Ft értékű MOL üzemanyagkártyát sorsolnak ki.

 Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin