Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem terjed a Blu-ray

Smart home

Nem terjed a Blu-ray

2008-ban a Blu-ray elsöprő győzelmet aratott a HD-DVD felett, de egyre inkább tűnik úgy, hogy álgyőzelmet aratott, hisz az elmúlt 12 hónapban nem tett túl nagy népszerűségre szert a formátum.

A Blu-ray megnyerte a HD-DVD elleni csatát, de igazából mit nyert? A gazdasági világválságot senki nem tudta előre jósolni, de ez nem jelenti azt, hogy ezt a technológiát nem érinti. Mindenki úgy gondolja, hogy a Blu-ray nagyszerű, de a vevőknek nemsokára lesz más választásuk is, és senki nem akar erre költeni jelenleg. Amerikában a Playstation 3 játékkonzolokkal együtt 10 millió Blu-ray lejátszó volt 2008 végén. Ez kevesebb, mint 10 százaléka annak, mint amennyi televízió van a háztartásokban, összesen 114,5 millió készülék van az államokban.

Nagyon nehéz az embereknek befektetni olyan technológiába, ami magában nem hordoz túl sok újítást. A minőség nagyban függ a tv képernyő méretétől. “Az, hogy a Blu-ray minősége szembetűnően jobb legyen, egy körülbelül két méteres tévére van szükség. Egy 42 inches vagy kisebb televízión a különbség annyira nem érzékelhető” – közölte Phil Leigh az Inside Digital Media munkatársa. Ilyen képátló méretekkel viszont a legtöbb háztartásban lévő készülék nem rendelkezik.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vásárlók nem érdeklődnének a nagy felbontású televíziózás iránt. Azt már inkább, hogy olcsóbb megoldás keresnek, mint a Blu-Ray. Néhányan például sima DVD lejátszót használnak FULL HD tévén – adta hírül a Technewsworld.

A világ nem él jóléti társadalomban így nem is lehet elvárni, hogy a vásárlók mindig automatikusan a legjobbat (és egyben a legdrágábbat) vegyék meg. Természetesen nem lehet temetni a Blu-ray-t, de egyelőre nem tud igazán népszerűvé válni. Ha gyártók és vállalatok nem találnak ki valamit, akkor lehet, hogy az új évezred első legnagyobb bukása lesz, hiszen már az ajtóban kopogtatnak az olyan új technológiák, mint a 3D filmek, és az internetes tévé, amihez már semmilyen lejátszó nem szükséges.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés