Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napenergiával hűtik az egyik budaörsi hipermarketet

Smart home

Napenergiával hűtik az egyik budaörsi hipermarketet

Magyarországon egyedülálló, gigantikus méretű napkollektor-telepet mutattak be hétfőn Budaörsön, az eseményen részt vett Dióssy László környezetgazdasági szakállamtitkár is. Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettel közösen kifejlesztett rendszer hatékony és környezetbarát energiafelhasználást tesz lehetővé, hiszen a napkollektorok által begyűjtött hő nyáron hűtésre, télen fűtésre fordítható.

Az áruház tetején található 1030 négyzetméter nagyságú napkollektor-telephez egy ún. abszorpciós hűtőgép társul. A rendszer lényege, hogy a napsugárzás által biztosított hőt a napkollektor begyűjti, majd az abszorpciós hűtő az energiát folyamatosan és a felmerülő igényeknek megfelelően képes biztosítani akár fűtésre, akár hűtésre. Téli üzemben az irodák és az áruház melegvíz-ellátását, valamint az áruházi eladótér fűtését biztosítja a rendszer, nyáron pedig az irodatér klimatizációját látja el. E megoldás előnye, hogy a legnagyobb mértékű napsütés mellett jelentkező hűtési igény esetén képes a legjobb hűtésre.

Dióssy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a bemutatón kiemelte, hogy a vállalat az eldobható PET palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtése, valamint a biológiailag lebomló, környezetbarát bevásárlótáskák forgalomba hozatala után a megújuló energia használattal további nagy lépést tett a foszilis energia használat csökkentése és a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítása irányába. A cégcsoport beruházása példa értékű és követendő más kereskedelmi és ipari fejlesztések esetén.

“A napkollektor-telep és a napelemekkel működő energiaellátási rendszer olyan megoldások, melyekre igazán büszkék vagyunk. Innovatív és hatékony megnyilatkozásai azoknak a céloknak melyeket a Tesco a Természetért program keretében tűztünk ki magunk elé. Arra törekszünk, hogy minél több áruházunk a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzon alternatív energiaforrásokat, és ezzel pozitív példát mutassunk más piaci szereplőknek is”, mondta el Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője.

A budaörsi fejlesztés mellett a cégcsoport pesterzsébeti áruházán egy 670 négyzetméteres napelemes rendszert építettek ki, amely jelentősen csökkenti az áruház villamos energia felvételét a közcélú hálózatból az általa megtermelt energia révén. Becslések szerint évente 100 000 kWh villamos energiát, azaz hozzávetőleg 70 családi ház éves áramigényét képes kitermelni e környezetbarát megoldás, mely révén az áruház a széndioxid-kibocsátását is jelentősen, kb. 42 000 kg-mal képes visszaszorítani évente.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri az energia-előállítás mértékét és hasznosíthatóságát, annak érdekében, hogy az alternatív működési rendszerek közül megtalálja az optimális megoldást. Valamennyi áruházában számos környezetbarát technológiát alkalmaz az áruházlánc, a már meglévőket korszerűsíti, valamint évről-évre növeli az ún. zöld áruházainak számát, melyekben már a kivitelezéstől kezdve korszerű és energiatakarékos rendszereket alkalmaz.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés