Connect with us

technokrata

Napelemes akku a Sanyotól

Smart home

Napelemes akku a Sanyotól

Új töltési rendszert dolgozott ki s japán Sanyo a mobiltelefonok, mp3-lejátszók és fényképezőgépek számára.

A Hybrid Charging System névre keresztelt megoldásban a cég saját erősségeit ötvözte, melynek lényege az újgenerációs akkumulátorok és a napenergia kombinációja, amivel nem csak zöld, de bárhol használható segítséget kapunk a felsorolt készülékek feltöltéséhez.

A vállalat újszerű, korábban nem hozzáférhető töltési rendszert dolgozott ki a ma már mindenütt jelen lévő eszközök számára, mint a mobiltelefonok, PDA-k, fényképezőgépek és hordozható játékok – közölte Peter Simon, a Sanyo közép-kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója.

A Hybrid Charging System megoldás lelke egy új generációs akkumulátorokból álló csomag, melyet napelemmel és háózati árammal is feltölthetünk. Az így tárolt energiát akár egy év múlva is használhatjuk leginkább USB szabványú kimeneteken keresztül. Az eneloop nevet kapott akkumulátorok talán legfontosabb különlegessége, hogy önkisülésük elég alacsony. Ez azt jelenti, hogy a feltöltött akkuk még egy év elteltével is megőrzik energiájuk 75%-át. Az eneloop a világ első feltöltötten kapható, azonnal használható akkuja.

Az eneloop egyesíti magában az alkáli elemek és az akkuk legjobb tulajdonságait, az azonnali használhatóságot, a hosszú tárolási időt és az 1000 alkalommal újratölthető kialakítást. Digitális kamerával használva akár 4-5-ször annyi felvétel készíthető, mint hagyományos alkáli elemet használva. A Sanyo az akkumulátorok piacán a legnagyobb gyártók egyike, a kéziszerszámok 70, a digitális videokamerák 60, a notebookok és mobiltelefonok 45%-ában Sanyo akkumulátor dolgozik.

A megoldás meghatározó része még a napelem, melynek a Sanyo egyik nagy globális fejlesztője és gyártója. A fotovoltaikus cellák bel-, és kültéri megoldása egyaránt elérhető. A cég ezen megoldásában is felhasznált HIT nevű napeleme egyike a legjobb hatásfokú celláknak, a beérkező energia közel 20%-át képes hasznosítani. A HIT cellákat a vállalat 1999-ben alapított 830 alkalmazottat foglalkoztató dorogi gyárában állítják elő. A cég jelenleg 11600 négyzetméteren gyárt napelemeket, de 2010-re ez az alapterület a duplájára nő majd.

A Sanyo november elején tárgyalásokat kezdett a Panasonic céggel a két vállalat egyesüléséről, hogy maximalizálja a profitot és szinergiában egyesítsék erőiket. A lehetséges egyesülés után a Sanyo, mint a Panasonic leányvállalata működne majd tovább, miközben megosztanák egymással fejlesztéseiket, tapasztalataikat, módszereiket. A tárgyalások menetéről annyit lehet még tudni, hogy év végéig lezárulnak.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin