Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiladatok hasznosak lehetnek a gazdaság tervezésében

Smart home

Mobiladatok hasznosak lehetnek a gazdaság tervezésében

Az MIT tavaly végzett kísérletében a városközpontokban vizsgálták és jelenítették meg a mobilok olyan adatait, mint helyzetük, vagy mobilinternetes aktivitásuk.

Tavaly egy kiállítás, és az MIT SENSEeable City Lab és az AT&T közös kísérletének keretein belül mesterséges vízeséseket állítottak fel New Yorkban. A dán-izlandi művész, Olafur Eliasson művét egy alapítvány, valamint New York városa finanszírozta, körülbelül 20 millió dollár értékben. A turizmus, és egyéb bevételi forrásokra hivatkozva 69 millió dolláros gazdasági hasznot reméltek a városnak. A kérdéses, június 26-tól október 13-ig terjedő időszakban közel 1,4 millióan nézték meg a hivatalos kilátóhelyekről vagy kompokról, írta meg a New York Times.

A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a turisták megoszlását, kiderítsék hol készítettek fotókat, hol beszélgettek a telefonjaikon. A kutatás során kizárólag név nélküli adathalmazokat használtak, a személyek adatbiztonsága nem sérült. A vizsgálathoz az AT&T hálózat aktivitását, és a Flickr-re nyilvánosan kikerülő fotókat vizsgálták. Az utóbbi meglepően hasznosnak bizonyult, ugyanis a képek mellett a felhasználók 60 százalékban feltüntették állampolgárságukat is, így a kutatók nagy valószínűséggel megállapíthatták, hogy New York-i lakosról van-e szó.

A mobiladatok kvantitatív adatokkal látták el a kutatókat, és így összehasonlítva egy korábbi időszakkal, viszonylagos biztonsággal megállapíthatták, hogy mennyi embert vonzott az esemény. Ezen digitális lábnyomokból az is kiderült, hogyan vezették más helyekre is a vízesések az embereket. Az MIT szerint ez a fajta információ nagyon hasznos lehet a turizmussal kapcsolatos tanulmányokhoz, és segíthet megérteni a városok működését, könnyebben tervezhető válnak a városok, és a jövőben rendezendő események.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés