Connect with us

technokrata

Környezetbarát porszívó nyerte az idei Környezetvédelmi Innovációs Díjat

Smart home

Környezetbarát porszívó nyerte az idei Környezetvédelmi Innovációs Díjat

Idén a zöldtárca környezetvédelmi innovációs díját az Electrolux Lehel Kft. környezetbarát porszívója nyerte el. A termék egy környezetbarát gyártási technológián alapuló, energiatakarékos porzsákos porszívó, amelynek 55%-a újrahasznosított műanyagokból, a csomagolóanyagok 56%-a pedig újrahasznosított anyagból készült, tehát a gép élettartama végén legalább 90 százalékban újrahasznosítható lesz, egyszerű szétszerelés útján.

“A környezetvédelmi szakmai fejlesztések eredményei közvetve hozzájárulnak a KvVM által kidolgozott Nemzeti Környezetvédelmi Program célkitűzéseinek megvalósításához, mivel annak egyik kiemelt prioritása a környezetbarát, korszerű termékek fejlesztése. A tárca minden ilyen irányú fejlesztést nagyra értékel és örömmel támogat.  Minden innováció jól példázza azt a sokat hangoztatott meggyőződésünket, hogy a kutatással, műszaki fejlesztéssel foglalkozó mérnökeink, természettudósaink meg tudnak felelni a kor magas és egyre feszítettebb követelményeinek.”- mondta el Dióssy László az  idei Környezetvédelmi Innovációs Díj átadásakor pénteken délelőtt a 17. Magyar Innovációs Nagydíj átadóján Budapesten, a Parlamentben.

Idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetvédelmi innovációs díját az Electrolux Lehel Kft. környezetbarát porszívója nyerte el. A termék egy környezetbarát gyártási technológián alapuló, energiatakarékos porzsákos porszívó. A szerkezet egyik legfontosabb eleme az energiatakarékosság, vagyis a hatékonyság. A porszívóban egy 1250 W-os motor dolgozik, ami egy új fejlesztésnek köszönhetően felér egy 2000 W-nál is nagyobb teljesítményű készülék takarítási képességével. A porszívó 55%-a újrahasznosított műanyagokból, a csomagolóanyagok 56%-a pedig újrahasznosított anyagból készült, a gép élettartama végén legalább 90 százalékban újrahasznosítható lesz, egyszerű szétszerelés útján. Alacsony a zajterhelése, a környezetét csak 71 dB(A)-el terheli. A fejlesztés célja a háztartási gép teljes életciklusára vonatkozó ökológiai lábnyom csökkentése volt, egyrészt az üzemeltetés során felhasznált energia csökkentésén, másrészt újrahasznosított anyagok felhasználásán keresztül.

A Magyar Innovációs Alapítvány 17. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett társaságok vehettek részt, amelyek a 2008. évben kiemelkedő innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet. Az év legjelentősebb innovációját elismerő Nagydíj mellett további kiemelkedő innovációs teljesítmények is innovációs díjat kapnak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 1996 óta támogatja a pályázatot és környezetvédelmi innovációs díjjal jutalmazza a bírálóbizottság döntése által legkiválóbb környezetvédelmi innovációt. A KvVM által felajánlott környezetvédelmi innovációs díj összege 800 ezer forint. A tárca a pályázat előkészítésében és lebonyolításában is támogatta az alapítványt. A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke a kutatás-fejlesztésért, innovációért felelős tárca nélküli miniszter.  A bizottságban a zöldtárcát Dr. Kovács László, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének az elnöke képviselte. A pályázatok értékelésénél figyelembe veszik a 2008-ban elért többlet eredményt, többlet árbevételt, a műszaki, gazdasági előnyöket, az eredetiséget, újszerűséget, illetve a társadalmi hasznosságot is.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu