Connect with us

technokrata

Érettségizz linuxból!

Smart home

Érettségizz linuxból!

A Novell Magyarország bejelentette, hogy az informatikai érettségi vizsgára optimalizált nyílt forráskódú operációs rendszere, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán.

Mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek mellett megismerkedhetnek az innovatív nyílt forráskódú megoldásokkal is, amelyek dinamikusan terjednek világszinten a vállalatok és intézmények körében. Az Oktatási Hivatal augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát. Az iskolák számára ekkor vált egyértelművé és hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségi vizsgán.

Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel.

Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már emelt szintű érettségi vizsga esetén is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-ig nyújthatják be jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához.

Az Oktatási Hivatal Regionális Igazgatóságai által szervezett informatika érettségi vizsgához az intézmények számára az Oktatási Hivatal a honlapján teszi közzé az érettségi vizsgán használható szoftverek listáját. Ha a vizsgáztató intézmény az iskolai oktatás során is többféle szoftvert használ, akkor ez az érettségi vizsgáztatás esetében sem jelent többletfeladatot az intézmény számára.

Középszintű informatika érettségi estén ez a lista csak ajánlás, ekkor a vizsgáztató intézmény hirdetheti meg a szoftverlistát, még az érettségi vizsgát megelőző tanévben. A szoftverkínálatot az iskola módosíthatja, bővítheti vagy szűkítheti lehetőségeinek megfelelően, és az általa meghirdetett lista alapján töltethet ki nyilatkozatot a vizsgázókkal a választott szoftverekről. Emelt szinten az Oktatási Hivatal honlapján közzétett szoftverlista alkalmazása kötelező, valamint a vizsgahelyszíneket és a feltételeket is a Hivatal biztosítja.

Az informatika érettségi tantárgyra való jelentkezést követően a vizsgázóknak egy erre a célra összeállított dokumentumon kell nyilatkozni arról, hogy a vizsgán az egyes szoftvercsoportokon belül egy adott feladattípus megoldásához melyik szoftvert szeretnék használni, itt lehet bejelölni a kiválasztott openSUSE Érettségi szoftvercsomagot.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin