Connect with us

Hirdetés

technokrata

Da Vinci: Egy géniusz találmányai

Smart home

Da Vinci: Egy géniusz találmányai

Da Vinci – A Géniusz kiállítás a legteljesebb és legrészletesebb utazó tárlat, amelyet valaha Leonardo da Vinci életművéből alkottak. A kiállítást az Anthropos Association of Italy és a Grande Exhibition hozta létre az Olasz Kulturális Minisztérium nagylelkű pártfogásával. Budapesten a Live Nation Hungary szervezésében látható.

Da Vinci – A Géniusz bemutatja Leonardo da Vinci teljes életművét: a látogatók megismerhetik, mint feltalálót, művészt, anatómust, szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt.

Több mint 10 évig tartott megalkotni a kiállítást, amelyen láthatóak a zseni feljegyzései alapján megépített gépek, találmányok; aprólékos anatómiai vázlatai; tanulmányai az Anghiari csata festményhez; világhírű műveinek reprodukciói; az Utolsó vacsora, a Vitruvianus és a Sforza három-dimenziós, interaktív bemutatója; melyek alapján soha nem látott perspektívákból ismerhetők meg a híres művek és azok keletkezésének háttere.#img2#

A tárlat része a világhírű Mona Lisa titka elemzés, Pascal Cotte munkája. A francia mérnök egész életét a festmény tanulmányozására és megóvására tette fel. Megalkotott egy 240 megapixel felbontású multi-színkép kamerát, ami egyedi infravörös technikát alkalmazva olyan megvilágítást és szkennelést tesz lehetővé, amely ártalmatlan a festményre ám virtuálisan képes “lehámozni” az évszázadok alatt a képre rakodott rétegeket.

Ezzel a kamerával Cotte képes megmutatni, hogyan nézett ki a Mona Lisa eredetileg, a restaurálások és egyéb állagmegóvási próbálkozások, utólagos festések alatt – beazonosítva az egyedi színezést, amelyet Leonardo használt. Ez a példa nélkül álló tanulmány, amely a Louvre és a Francia Kulturális Minisztérium engedélyével és együttműködésével történt, képes megmutatni a művet a maga valójában. Az elképesztő felfedezéseket a látogatók is szemügyre vehetik, mint ahogy a legnagyobb, egy 4 x 3 méteres, tökéletes felbontású Mona Lisa képet is, amelyen minden apró részlet jól megfigyelhető.

“Ezt a kiállítást Leonardo da Vinci életművét ünnepelve hoztuk létre, azzal a céllal, hogy az emberek a világ bármely részén megcsodálhassák e briliáns elme alkotásait” – nyilatkozta Bruce Peterson, a Grande Exhibition alapítója és vezetője. “Leonardo da Vinci vitathatatlanul a legnagyobb géniusz, akit ismerünk, és a tárlat világossá teszi mindenki számára, mennyire megcáfolhatatlan az.”#img3#

Modesto Veccia, az Anthropos Association elnöke és az Il Genio di Leonardo da Vinci római múzeum alapítója és kurátora vezette a munkálatokat az elmúlt 10 évben. Körbevéve néhány kiváló olasz kézművessel, tanulmányozták és értelmezték da Vinci feljegyzéseit és megalkották találmányait. A kiállításon ebből 65 gép látható megépítve, nagyrészük teljes életnagyságban, ahogy Leonardo megtervezte, a XV. századi olasz technikát követve és az akkoriban elterjedt anyagokat – fát, pamutot, bronzot, vasat, vásznat és húrokat – felhasználva.

Az eredetileg 24 ezer oldalasra becsült da Vinci feljegyzésekből sajnálatos módon mára csak 6.000 oldal maradt fenn. A jegyzetekből kiderül, hogyan gondolkodott a művész, megtalálhatóak rajzai és írásai a geometria, állat- és növényvilág, matematika, fizika, filozófia és mérnöki tervezés témakörében. Hihetetlen részletességű anatómiai vázlatai, innovatív  épület- és mechanikai tervei még a mai kor emberének is megdöbbentőek.

A jegyzetek megfejtése azonban önmagában sem volt könnyű feladat, egyfelől mert egy speciális, Leonardo által kitalált gyorsírással készültek; másrészről a művész tükörírást alkalmazott a jegyzetek alkotásakor. Mindemellett számtalan órát töltöttek el a régi firenzei dialektus fordításával is.

Da Vinci – A Géniusz kiállításon több mint 1000 négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo da Vinci találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvűek, polgári-, katonai gépek, vízi-, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhető a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyós csapágy valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.

Festményei közül az Utolsó vacsora, Önarckép, Mona Lisa, Hermelines nő, Angyali üdvözlet, Sziklás Madonna, Madonna Benois, Madonna Litta, a Zenész képmása, Szent Jeromos valamint a Vitruvianus eredeti méretű reprodukciói láthatóak; Leonardo da Vinci jegyzetei és anatómiai rajzai mellett.

A kiállítás interaktív, a kiállított tárgyak többsége megérinthető, sőt kipróbálható; a pontosabb megértést pedig 2- és 3Ds animációk, filmek is segítik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés