Connect with us

technokrata

Avatar 3D-ben, otthon

Smart home

Avatar 3D-ben, otthon

Megjelent a 3D-s Blu-ray változat, meghökkentő áron.

Avatar Blu-ray 3DA hónap elejétől lehet kapni az Egyesült Államokban a nagysikerű sci-fit a kéklézeres formátum háromdimenziós változatán. Az Avatar Blu-ray 3D Panasonic exkluzív, vagyis a vállalat S3D (sztereoszkópikus háromdimenziós) termékein élvezhető. Ennek megfelelően ára is olyan, amit egy blogban talán csak úgy jellemeznének: odabasz.

Mielőtt azonban elárulnánk a pontos összeget, pár szót arról, miért is kerül annyiba, amennyibe. A Pana ugyanis úgy döntött, hogy a mozikban rekordokat döntő, az igazi 3D-s forradalmat kiváltó Avatart saját technikájához köti, ami az otthoni lejátszást illeti. A 20th Century Foxszal kötött megállapodása értelmében a lemez csak csomagban kapható – 3D-s lejátszókhoz, televíziókhoz kötötten lehet hozzájutni. Azaz, aki eredeti Avatar 3D-re vágyik Blu-ray-en a saját nappalijában, annak meg kell vennie valamelyik Panasonic készüléket, melyhez hozzácsapva megkapja a korongot. Cseles…

Például a Panasonic Viera VT vagy GT sorozatába tartozó 3D plazma HDTV megvásárlásával lehet beszerezni a „Panasonic 3D Full HD Ultimate Pack” névre keresztelt csomagot. Ez tartalmazza James Cameron alkotását, illetve két darab – újratölthető akkuval szerelt – Panasonic 3D-s szemüveget. Illetve megvehető külön maga a csomag is, azzal a korláttal, hogy a szemüvegek – inkompatibilitási okokból kifolyólag – nem használhatók más gyártók készülékeinél. Ezért – figyelem, most jön a lényeg! – 400 dollárt kell leszurkolni. Vagyis átszámítva valahol 80-85 ezer forint környékén tanyázik az az összeg, amiért cserébe otthon élvezhetjük az Avatart 3D-ben. Legálisan, legalábbis.

Akinek kinyílt a bicska a zsebében, ne szégyellje. A Panasonic lépése több mint ügyes üzleti fogás, mondjuk ki, vérlázító. Egy ennyire várt, ismert, kedvelt film „röghöz kötése” a közvetlen hatásokon túl hosszú távon is káros lehet az otthoni 3D-s formátum terjedésére. Hiszen a példát látva más gyártók is szerezhetnek exkluzív jogokat népszerűbb filmekhez, és így hamar 2-3 részre töredezhet a piac. Nem sokkal azután, hogy a DVD+/- háborút követő HD DVD / Blu-ray harc véget ért, ismét megosztottá válhat a médiafogyasztók tábora. Ha nem „biztonságos” egy tetszőlegesen választott 3D televízió megvásárlása, annak inkompatibilitása miatt, akkor az visszafogja a vásárlásokat, ami évekkel hátráltatja a technika elterjedését. Elég csak végignézni az elmúlt évek következő generációs optikai adathordozóinak harcát, a Blu-ray még mindig közelében sincs a DVD népszerűségének, pedig már évek óta még a csapból is a nagyfelbontású tartalmak folynak.

Nem is beszélve a warez vonulat kiküszöbölhetetlenségéről: egy 400 dollárba kerülő filmélménynél szinte biztosan tömegek fogják inkább a torrentezést választani. Vagy az Ebay-en keresgélni a lemez után, melynek legolcsóbb példánya is több mint 130 dollárba kerül – de élelmesek 300 dollárért is kínálják…Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu