Connect with us

Hirdetés

technokrata

Puli Space Technologies – magyarok a Holdon!

Smart home

Puli Space Technologies – magyarok a Holdon!

„Puli goes to the Moon” – egy ezresért akár a saját nevünket is felküldhetjük, ráadásul egyéni, sorszámozott holdfényképet kapunk érte.

Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és a Team Puli vezetője, az Óbudai Egyetemmel és a Google Magyarországgal közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a Puli Csapata készen áll, hogy nevezzen a Google Lunar X Prize (GLXP) nemzetközi megmérettetésére. A 30 millió amerikai dollár összdíjazású verseny kiírása szerint a 20 millió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább 90%-ban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra és hajt végre bizonyos feladatokat a megadott határidőn belül.

William Pomerantz, a Google Lunar X Prize projektigazgatója Los Angelesből küldött videóköszöntőjében méltatta a Puli eddigi teljesítményét, és kifejezte azon várakozását, hogy a Team Puli-t a sikeres előregisztráció után mielőbb hivatalos GLXP csapatként üdvözölhesse. Pomerantz rámutatott a holdkutatás korábbi magyar vonatkozású eredményeire is, többek között Pavlics Ferenc, az Apolló holdautók főkonstruktőrének kiemelkedő munkájára.

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Dr. Pacher Tibor és Vizi Pál Gábor, a Központi Fizikai Kutatóintézet űrtechnológiai fejlesztőmérnöke 2009-ben úgy döntöttek, hogy csapatot szerveznek és neveznek a GLXP-re, mert véleményük szerint egy ilyen ambiciózus misszió sikeresen teljesíthető, a szükséges szaktudás és technológia is rendelkezésre áll. A csapat 2010 júliusában lett teljes, a több területen is rendkívüli kihívásokat jelentő vállalkozás munkálatai gőzerővel folynak a kapcsolódó területek kiemelkedő eredményeket elért fiatal mérnökeivel és kutatóival.

A feladat teljesítésével a Puli Csapat célja, hogy pozícionálja a magyar nemzet tudományos erőfeszítéseit, eredményeit, ezáltal erősítse a magyar tudomány és kultúra nemzetközi színvonalát, új távlatokat és inspirációt nyújtva azoknak, akik műszaki tudományos pályára készülnek. Ehhez párosul a projekten végzett munka mellett folytatott kiterjedt űr- és holdkutatással kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenység, amire már csak azért is szükség van, hogy szélesebb tömegek figyelmét is fel tudják hívni a misszióra, annak társadalmi támogatottságot szerezzenek.

A Puli Csapat mögött álló cégjogi entitás, a Puli Space Technologies Kft. a feladat teljesítésével szeretné letenni egy gazdaságilag is fenntartható magyar űripari vállalkozás alapjait. A cég a jövőben magyar űrüzletágat nemzetközi szinten kívánja képviselni és erősíteni azáltal, hogy egy gazdaságilag is megtérülő, a hazai gazdaságot erősítő befektetéssé kíván fejlődni.

Dr. Turmezei Péter, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja a sajtótájékoztatón üdvözölte a programot, és az együttműködést, amelyet mindkét fél feltétlenül a versenykiírás keretein belül kíván tartani. Az Egyetem a csapat számára biztosít minden olyan infrastrukturális szükségletet és szellemi erőforrást, amit a fejlesztések megkívánnak, illetve örömmel vesz részt hasonló különleges projektekben.

Vizi Pál Gábor a „minimál terv” növekvő létjogosultságára hívta fel a figyelmet. A szintén alapító tag tudós a roverkoncepciók mellett arra mutatott rá, hogy nem feltétlenül kell óriási állami költségvetés és apparátus egy holdmisszió kivitelezéséhez, sokkal inkább előtérbe kerül a kreativitás, illetve a legolcsóbb/legjobb szemlélet, ezért tűzte ki a díjat a Google. A bemutatott Puli 0.1-es demorover háztartási és játékboltban elérhető eszközökből készült: műanyag vájdlingból, távirányítású autóból, vállfából és kólás kupakból, hogy demonstrálja a súlypont-áthelyezéses gömbroveres haladást.

Vázsonyi Miklós, a Puli Space Technologies Kft. ügyvezető igazgatója a „challenge” alapú kutatásfinanszírozás teremtette lehetőségeket méltatta, amelyek között a Google Lunar X Prize, a maga 30 millió dolláros összdíjával az eddigi legjelentősebb. Az ügyvezető szintén beszámolt a Csapat terveiről, ami a nevezés 50 ezer dolláros díjának előteremtését illeti. A Kis Lépés Klubot azért hozták létre, hogy a nagyobb szponzorok mellett, mindenki egyéni szinten, akár 1000 forintos összeggel is támogatni tudja a Puli küldetését. Akik ezt megteszik, azoknak a szonda elviszi a nevét a Holdra, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés