Connect with us

technokrata

Xbox helyett eBox

Smart home

Xbox helyett eBox

Játékkonzol a Lenovo-tól.

A kínai alapítású vállalat az elmúlt években akkorára hízott, hogy az IBM személyi számítógépeket fejlesztő-gyártó részlegének lenyelése után hasonlóan nagy fába vághatta fejszéjét. Mérnökeinek egy csoportja videojáték-konzol fejlesztésével foglalkozik – az eBox fantázianévre keresztelt készülék nagyban hasonlítani fog a Microsoft Xbox 360 masinájára. A vállalat a lépéstől két téren is előrelépést vár: egyrészt bevételeinek növekedésére számít, másrészt arra, hogy sikeres szolgáltatás-orientált üzletágat hozhat létre.

Külön finanszírozza a fejlesztéseket a vállalat: a belső mérnökökből alapított csoportot augusztus elején külső cégbe szervezte ki. A Beijing eedoo Technology névre keresztelt szervezet gőzerővel dolgozik a projekten; tervük szerint először (még 2010 vége előtt) a milliárdos helyi piacot, azaz Kínát célozzák meg a leendő konzollal. Kedvező fogadtatásra számítanak, és ezt olyan fejlesztésekkel szeretnék elérni, mint a Microsoft Kinect-féle mozgásérzékelő. A Wall Street Journal beszámolója szerint az eBox korai prototípusaival egy speciális kamera révén is kommunikálhatott a felhasználó. Emellett nagyfelbontású tévékkel is kompatibilis lesz, illetve erősen támaszkodik majd az online tartalomletöltésre – érdekes kontrasztot adva ezzel a Sony vezérigazgatójának minap tett bejelentésével.

Lenovo ebox

forrás: China Daily

Zeebo
A kínaihoz hasonló helyzet késztette a brazilokat egy internetes letöltésre alapozó konzol, a Zeebo létrehozására. Ezzel a masina elkerülte, hogy a kalózkodás miatt bevételkieséssel kelljen szembenézniük, ám maga a konzol nem is vált népszerűvé.

Egyelőre nem ismert, hogy mely játékfejlesztő cégek hoznának létre eBox-exkluzív programokat a konzolra. Ha figyelembe vesszük a helyi szoftverkalózkodás mértékét, akkor eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy tolonganának a programozók. Éppen emiatt valószínű, hogy a leendő játékok java előfizetéses modellben kerül terjesztésre, és mint ilyen, Internet-hozzáférést igényel majd.

A rizs hazájában uralkodó állapotok felvetnek egy másik kérdést is. Míg a Microsoft, a Nintendo vagy a Sony megteheti, hogy profit nélkül (vagy egyenesen veszteségesen) árusítja saját konzolját – hiszen bevételeinek zömét úgyis az eladott játékok licenceiből befolyó összegek adják -, addig ezt a kínaiak a szoftverlopások magas száma miatt nem engedhetik meg maguknak. Ez azonban akaratlanul is oda vezethet, hogy a vas maga jóval többe fog kerülni, mint amennyit a helyiek még kifizetnének érte, ami akár előre borítékolhatja is a bukást.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu