Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi lesz a CD-k, DVD-k, Blu-ray lemezek sorsa?

Smart home

Mi lesz a CD-k, DVD-k, Blu-ray lemezek sorsa?

Nyakunkon a digitális letöltések kora, és már megszámláltatott az optikai adathordozók napjai, vagy még hosszú évekig húzzák a piacon?

Független becslés
Az In-Stat piackutató szerint 2013-ra az eladott Blu-ray lejátszók mennyisége még mindig nem fogja utolérni a DVD-lejátszókét. Ez utóbbi körülbelül akkor jut fel a csúcsra, valamivel több mint 90 milliós darabszámmal, míg az előbbi nagyjából 80 milliós példányszámot fog produkálni. Azaz a technika debütálása után 7 évvel még mindig nem mondhatja magát dominánsnak; ugyanakkor a magasabb átlagos eladási áraknak köszönhetően a Blu-ray lejátszókon szerezhető bevétel a DVD-lejátszókon realizálhatónál több mint négyszer nagyobb lesz.

Egyes vélekedések szerint a Microsoft konzoljába azért nem került újgenerációs optikai meghajtó, és azért támogatta a Sony Blu-ray riválisát, a Toshiba fejlesztette HD DVD-t, mert Redmond bízott abban, hogy a konkurenciaharc miatt nem tud eléggé megerősödni egyik formátum sem. A szoftverfejlesztő cég ugyanis a digitális letöltésekben látja a jövőt, aminek eljövetelét egy újabb, nagyobb kapacitású és olcsó optikai adathordozó csak hátráltatná. Az elmúlt néhány évben a világon szinte mindenhol őrületes tempóban nőttek az Internet-csatlakozások adatátviteli sebességei, a Blu-ray pedig még mindig küszködik, így a Microsoft taktikája beválni látszik.

Mindazonáltal nem kell még lemondani a BD-ről. A Sony Computer Entertainment vezérigazgatója, Kazuo Hirai nemrég nyilatkozott a témában, és állítása szerint még 2020-ban sem lesz itt a „minden az Internetről” kora. Az igazgató elismerte, hogy tovább dolgoznak a Blu-ray-en, azaz várható a szabvány továbbfejlődése – a nagyobb tárterületű (itt és itt) illetve a 3D-t támogató standardokról mi is beszámoltunk.

A Sony tehát nem hisz abban, hogy a BD hamarosan köddé fog válni. Várhatóan az évtized közepén új konzolt dob majd piacra a japán elektronikai óriás, így valószínűleg abban is lesz valamilyen optikai meghajtó – vélhetőleg a Blu-ray egy továbbfejlesztett változata. „Azt hinni, hogy minden letölthető lesz két, három vagy akár tíz év múlva, elég extrém ötlet.” – summázta véleményét Hirai.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés