Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyszabású per a DVD másolás ellen – döntés született

Smart home

Nagyszabású per a DVD másolás ellen – döntés született

Lezárult a két éve tartó pereskedés a filmstúdiók és a DVD-másolást egyszerűvé tevő Realnetworks között.

Közel két éve írtunk a Realnetworks ellen indított hollywoodi boszorkányüldözés kezdetéről. A 3R ellenében („rent, rip and return”, azaz „kikölcsönöz, lemásol és visszavisz”) kezdett peres eljárással a kölcsönzött DVD-k lemásolását akarja visszaszorítani az amerikai filmipar. Ennek egyik lépéseként az érintett cégeket képviselő ügyvédek egy csoportja azzal fordult a szövetségi bírósághoz, hogy az tiltsa be a legnagyobb ilyen jellegű szoftver fejlesztőjének alkalmazását. A Realnetworks programját találta legirritálóbbnak a jogtulajdonosok szövetsége; a Seattle-i központtal bíró cég azon szoftverét szeretnék ellehetetleníteni, amellyel a DVD-kről merevlemezre másolhatók a mozgóképes alkotások. Érvelésük szerint a Realnetworks fejlesztése illegális kalózeszköznek minősül.

Nos, az elmúlt két évben a felek ütköztették érveiket, Marilyn Hall Patel bírónő pedig döntést hozott az ügyben. Döntést, ami végzetesen érinteti a RealDVD forgalmazását: az ítész ugyanis megtiltotta a Realnetworks számára a további értékesítést. A felek emellett peren kívül is megállapodtak, ami szintén a Realnetworks-öt hozta nehéz helyzetbe. Előbbi beleegyezett, hogy abbahagyja RealDVD és ahhoz hasonló szoftverei terjesztését, illetve 4,5 millió dolláros kártérítést fizet a stúdióknak, azok a jogi költségi ellensúlyozására.

A döntés nem önmagában elszomorító, hanem a bevett felhasználói szokásra való erőszaktétele miatt. Daniel Mandil, az MPAA vezető jogi szakértője örömét fejezte ki, hogy a bíróság kimondta: a jogvédett DVD-k másolásvédelmének megkerülése illegális. Igen ám, de ezzel az otthoni másolatok készítését is illegálisnak minősítették, vagyis csorbul a felhasználók azon joga, hogy az általuk megvásárolt lemezekről saját használatra szabadon kópiát készíthessenek. Létezik például egy olyan lejátszó (Facet), ami képes volt a belehelyezett DVD-kről mentést készíteni a készülék merevlemezére. Így egyetlen helyen, kényelmesen lehetett tárolni akár 70 filmet is, megtekintésükhöz annak ellenére nem volt szükség az egyes fizikai adathordozókra, hogy azok a felhasználó tulajdonát képezték.

„Ha Hollywood nyer az ügyben, akkor sem hiszem, hogy az változást hozna a való világban.” – nyilatkozta még két éve Fred von Lohmann, a digitális szólásszabadságért küzdő Electronic Frontier Foundation, röviden EFF egyik jogi képviselője – „Bárki, aki DVD-t akar másolni, 10 perc alatt ingyen hozzájuthat egy ilyen szoftverhez.” Az ügyvéd azt akarta érzékeltetni ezzel, hogy a filmes lemezek másolása már rég túlnőtt a Realnetworks-ön, vagyis most hiába vesztette el a cég a pert, semmi sem fog változni a felhasználói gyakorlatban. Csak annyi történt, hogy az amerikai jogszabályozás kriminalizálta a filmrajongókat.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés