Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-s projektorok a Sharptól

Smart home

3D-s projektorok a Sharptól

Vetítés három dimenzióban.

A Sharp a Paperworld 2010 kiállításon első ízben mutatta be 3D-kompatibilis projektorokból álló termékcsaládját. A beépített DLP-link technológia (Texas Insturments) és egy, a 3D shutter szemüveghez történő kapcsolódást biztosító interfész segítségével ezek a készülékek háromdimenziós házimozi élményt nyújtanak. A BrilliantColor technológia (TI) használata részletes nagyfelbontású képet garantál, amely a személyes igényeknek megfelelően beállítható. Új megjelenésüknek köszönhetően a projektorok illeszkednek az otthoni és az irodai környezethez.

„Korábban a háromdimenziós filmvetítéshez két, egymással kapcsolatban álló projektorra volt szükség, amelyek külön vetítették a képet a bal és a jobb szem számára.” – magyarázta Peter Heins, a Sharp Electronics Europe professzionális monitorokért és projektorokért felelős termékmenedzsere – „Új 3D ready DLP projektoraink a két szemnek szánt adatfolyamokat egyetlen kimeneti jellé egyesítik, és a két külön képet magas frekvenciával váltakozva, vetítik. Ennek eredményeként egy 3D aktív szemüveges rendszerrel összekapcsolva projektoraink sztereoszkópikus képeket biztosítanak egyetlen eszközzel.”

Ennek a rendszernek az egyik előfeltétele a Sharp projektorokban alkalmazott 120 hertzes technológia és egy csatlakoztatott aktív (shutter) szemüveg, amely két, a kimeneti jelhez szinkronizált folyadékkristályos kijelzőből áll. A szemüveg két kijelzőjén felváltva jelennek meg átlátszó és fekete „képek”, így az egyes látómezőknek szánt képek gyors ütemben, 60 hertzes frekvenciával, felváltva jelennek meg a jobb és a bal szem számára. Ennek köszönhetően a bal szem csak a bal látómezőnek szánt képet, a jobb szem pedig csak a jobb látómező képét látja. A néző agya automatikusan összekapcsolja a két különálló látómező képét, így azokat egyetlen élethű háromdimenziós képnek érzékeli.

A rendkívül éles 3D képekhez szintén nélkülözhetetlen a Texas Instruments DLP-link technológiája. A néző pontos és élénk színű képeket kap, amelyeket a DLP chip több millió mikroszkopikus tükör segítségével hoz létre. Ez a chip egyszerre működik fényvisszaverőként és modulátorként, miközben élethű 3D hatást hoz létre. Az akár 4500 ANSI lumen fényerőnek és a 2500:1 statikus kontrasztnak köszönhetően a háromdimenziós képek még erős fényben is tisztán láthatók. A 3D ready DLP projektorok 1024×768 pixeles XGA felbontással bírnak, és 2D módban is üzemeltethetők.

A Texas Instruments BrilliantColor technológiájával a projektorok a szokásos három helyett hat színből (RGBWCY – vörös, zöld, kék, fehér, cián, sárga) álló színtárcsát használnak. Ez a rendszer még tisztábban megkülönböztethető színeket állít elő, így az egyes árnyalatokat kivételesen nagy pontossággal adja vissza. A három hozzáadott színnek köszönhetően még pontosabban beállítható a másodlagos színek árnyalata és fényereje.

Az öt 3D ready 1-chip DLP projektort kimondottan iskolai és irodai előadásokhoz, valamint házimozizáshoz fejlesztették ki. Háromdimenziós képességeik révén ezek a rendszerek ideálisak tudományos tartalmak megjelenítéséhez, valamint matematikai modellek, vagy akár építészeti tervek bemutatására is.

A Sharp márciusban kezdi meg új 3D tartalmak megjelenítésére képes projektorokból álló sorozatának forgalmazását. Áraik csupán elenyésző mértékben haladják meg a hasonló képességekkel rendelkező 2D XGA projektorok árát.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés