Connect with us

Hirdetés

technokrata

Asimov robottörvényei valóra válni készülnek

Smart home

Asimov robottörvényei valóra válni készülnek

A genfi konvenciót betartó autonóm eszközök „tartanak” a frontokra.

Tegnap írtunk egy gyógyászati célokat szolgáló, igen apró robotról, ezúttal azonban pont az ellentétes végletet vizsgáljuk meg: olyan automatizált eszközökről lesz szó, amelyek nagyok, és akár gyilkolni is képesek. Roland Arkin, a Georgia-i Műszaki Intézet robotikával foglalkozó mérnöke nemrég számolt be arról, hogy véget ért az Egyesült Államokkal kötött három éves szerződése, melynek során „etikus robotokat” eredményező szoftveren dolgozott. Elmondása szerint elképzelést bizonyító programja egy-két évtizednyire van a megvalósulástól.

Roland Arkin

És hogy mi az elképzelés? Az, hogy az automatizált szerkezetek betartsák azokat a megállapodásokat, amiket az egymással háborúzó emberek oly´ előszeretettel szegnek meg (ilyen például a Genfi Konvenció). Aki olvasott Asimovot, annak nagyon ismerős lesz a szituáció: a robotok lekódolt szabályrendszereknek megfelelően cselekednek bizonyos helyzetekben, így egyfajta bűntudatot „érezhetnek”. Vegyünk egy közérthető példát: ha az ellenség fehér zászlót lobogtatva megadja magát, akkor a felfegyverzett szerkezetnek „mérlegelnie” kell, hogy tüzet nyisson / folytassa a tüzelést, vagy felfüggessze-e harci tevékenységét.

Arkin szerint a programozási feladat elvégzése során világosodott meg előtte is, mennyire fontos munkája. A szakember úgy véli, hogy a bizonyos normáknak megfelelő robotok révén nemcsak az adott hadsereg emberi erőforrása kímélhető, hanem az ellenséges területek civil lakossága is kevésbé van kitéve a háborúk okozta közvetlen szenvedéseknek.

További részletek a Cnet-en.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés