Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teleradiológia + elektronikus páciens-akta

Smart home

Teleradiológia + elektronikus páciens-akta

A betegről tárolt demográfiai, adminisztratív és orvosi adatokhoz mindazon intézmények jogosultsággal rendelkező személyzete hozzáférhet, amelyek a páciens kezelésében részt vesznek.

A németországi kórházak között elsőként a Klinikum Chemnitz gGmbH kapcsolta össze a teleradiológiai szolgáltatását az elektronikus páciens-akta (ePA) rendszerrel. Az 1.800 ágyas, 4.000 fős személyzettel működő, évi 70.000 fekvő és 100.000 ambuláns pácienst ellátó intézet a régió súlyponti kórháza, amely a vele együttműködő körzeti kórházakkal, orvosi praxisokkal és egyéb egészségügyi intézményekkel együtt éllovasnak minősül az országban az integrált ellátás tekintetében. Az átfogó megoldáshoz a Siemens Healthcare szektora (korábbi nevén Med ágazata) szállította és implementálta az átfogó technikai megoldást: a radiológiai képkommunikációs szoftvert és az ePA rendszer alapját adó Soarian Integrated Care (Soarian IC) e-egészségügyi megoldást.

A teleradiológia rendszerében valamely kórház a képalkotó diagnosztikai eljárásban keletkező képet, például CT-felvételt elektronikus úton továbbítja a tőle távol lévő specialistához, aki ugyanígy küldi vissza diagnosztikai megállapításait. Ilyen módon bocsátja a Klinikum Chemnitz a diagnosztikai kapacitását és szaktudását a hozzá tartozó 22 körzeti kórház, valamint orvosi praxisok és egyéb egészségügyi intézmények számára. A körzeti kórházba sürgősséggel beszállított páciensről például CT felvétel készül helyben, de a diagnózist a Klinikum Chemnitz végzi el. 2007-ben mintegy 1.600 adatmondatot továbbítottak ilyen módon. Mostantól ezeket az adatokat – a páciens beleegyezése esetén – az ePA-rendszerbe is automatikusan beviszik hosszú távú tárolásra (korábban papír-akták készültek a betegekről illetve a vizsgálati eredményekről). A betegről tárolt demográfiai, adminisztratív és orvosi adatokhoz mindazon intézmények jogosultsággal rendelkező személyzete hozzáférhet, amelyek a páciens kezelésében részt vesznek. A rendszer előnye a költséghatékonyság és a központi kórház intézményi határán túlra kiterjedt magas szolgáltatási színvonal mellett a páciensek nagyobb elégedettsége a rövidebb várakozási időknek és az elmaradó betegszállításoknak köszönhetően.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés