Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártyák: igazán olcsón, de a legmodernebb technikával

Smart home

Videokártyák: igazán olcsón, de a legmodernebb technikával

Régi/új szereplő a DirectX 10.1 ringben.

A Via Technologies birtokában levő S3 Graphics már régóta foglalkozik különálló grafikus processzorok fejlesztésével és értékesítésével. A Via leányvállalata nemrég jelentette be új Chrome 400 sorozatú grafikus chipjeit, melyek a nagyokkal (Nvidia, Ati) nagyjából egy időben kezdik támogatni a Windows Vistával bemutatkozott DirectX 10 legújabb, 10.1-es változatát. Természetesen arról szó sincs, hogy a két-/háromkártyás szörnyeket le tudná nyomni teljesítményben az S3 fejlesztése. Ezek a GPU-k (illetve a chipeket alkalmazó videokártyák) a belépőszintű piacot célozzák meg, jó érzékkel: az Intel is itt tarol integrált megoldásaival. Igaz, hogy ez a szegmens egy eladott hardverelemre viszonyítottan alacsonyabb profittal kecsegtet, mint a csúcskategória videokártyái, de nagyságrendekkel több olcsó grafikus vezérlőt lehet eladni, mint a high-end piacon.

Lássuk a részleteket! Az új S3 Graphics 430/440 támogatja a DirectX 10.1-et, az OpenGL 2.1-et, illetve a saját fejlesztésű Chromotion HD 2.0 videomotort, ami képes az MPEG 2, H.264 és VC-1-es kódolású videók hardveres kezelésére, levéve ezzel a nagyfelbontású videotartalmak megjelenítésének CPU-ra rótt terhek nagy részét a központi vezérlőegységről. Igazodván a trendekhez, egységesített shader architektúrát alkalmaz az új grafikus processzor, az azonban nem ismert, hogy hány shader található benne. Sajnos igen szűk keresztmetszetű, mindössze 64 bites memóriavezérlővel szerelték fel, ami a modern 3D-s játékok futtatását nem teszi lehetővé. Előnye azonban, hogy támogatja a PCI Express 2.0-s buszt, illetve számos csatlakozót, ideértve a HDMI-t, a kétlinkes DVI-t, a Displayportot, a HDTV-t és a D-subot.

Hova szánja akkor termékét a Via/S3, ha a DirectX 10.1 támogatás ellenére a mai játékok alatt harmatgyenge teljesítményt tud felmutatni? Nos, olyan PC-kbe, otthoni szórakoztató központokba, ahol fontos a nagyfelbontású videók akadásmentes megjelenítése, viszont nem igény a nagy 3D-s teljesítmény. Az alacsony fogyasztású, ámde multimédiás feladatokat ellátó rendszereket célozta meg a vállalat, melynek állítása szerint a 1080p lejátszás sem okoz gondot GPU-inak.

A 65 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkákat a Fujitsu készíti, megjelenésük pedig nemsokára itt van: az S3 Graphics Chrome 400 sorozat első grafikus processzorai még a hónap végén bemutatkoznak a nagyközönség előtt. Az erre alapuló videokártyák piacra lépése azonban egyelőre ismeretlen.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés