Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dollármilliókat érő pillanatok

Smart home

Dollármilliókat érő pillanatok

Rájuk nézni is sokba kerül…

Idejében elkapni a pillanatot – nem mindegyikünknek adatik meg az a lehetőség, hogy különösebb erőfeszítések nélkül művészi alkotásokat hozzunk létre. Ám akinek sikerül, szép kis summára tehet szert – mindezt akár egy pillanat műveként. Vajon, mely képekért fizettek eddig a legtöbbet?

Andreas Gursky „99 Cent II Diptych”

A londoni Sotheby´s aukción idén februárban kelt el a kortárs remekmű 3.340.456 dollárért. Gursky képén 99 centes termékeket kínáló bazár látható – ezzel a színes fotó egyfajta ellentmondást tükröz ára ismeretében. Talán ez foghatta meg a licitálókat, akik versengése 3 millió dollár fölé vitte a kép értékét, amire példa eddig nem nagyon volt.

Edward Steichen „The Pond-Moonlight”

Csupán néhány tízezerrel maradt le a tróntaszított: 2006. februárja óta Steichen képe számított a legdrágábbnak a maga 2.928.000 dollárjával. A New York-i Sotheby´s aukción eladott, az előzőhöz képest kevésbé üde és színes kép a Holdat ábrázolja, fákkal és tóval. Csupán három nyomata létezik, kettő múzeumi gyűjteményben.

Richard Prince „Anonymous (Cowboy)”

A listán harmadik helyen szereplő kép 1.248.000 dollárért kelt el a New York-i Christie´s aukciós ház árverésén, még 2005 novemberében. Az 1989-ben készült fotográfián szereplő lovas marhapásztor a Marlboro kampány része volt.

Joseph-Philibert Girault de Prangey „Athenes, T[emple] de J[upiter] olympien pris de l´est”

Sorban a negyedik kép már az egymilliós álomhatárt sem érte el, igaz 2003-ban 922.488 dollárért még így is sokat kóstált. Londonban, a Christie´s révén talált gazdára.

Gustave Le Gray „The Great Wave, Sete”
A kép 1999-ben kelt el 838.000 dollárért a londoni Sotheby´s aukción. A szakértők azt mondják, hogy egy sokmillió dolláros fotó létrehozása jóval több időt igényel, mint egy pillanat. Ebben az esetben valóban az időzítés került ennyibe.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés