Connect with us

Hirdetés

technokrata

Multinacionális lesz a Hold

Smart home

Multinacionális lesz a Hold

Kína és India után a felkelő nap országa is benevez a Holdra.

Japán azt tervezi, hogy az elkövetkező tíz évben – követve Kína és India ilyen irányú terveit – szintén „partra száll” a Holdon. A lépéssel a felkelő nap országa csatlakozik ahhoz a versenyhez, melynek célja a holdbéli felszín feltérképezése.

A szigetország első Hold körüli pályára állított szondája jelenleg az égitest körül kering, megkísérelve ezzel Kínát és Indiát megelőzve, ebben az évezredben elsőként landolni űrhajóval a felszínen. Mint ismeretes, ez eddig csupán a szovjeteknek (1966-ban a Luna-9 először hajtott végre sima leszállást a Hold felszínén), valamint az USA-nak sikerült (Surveyor-1, négy hónappal később).

„Célunk, hogy 2010 közepén sikeres projektet hajtsunk végre, mely a Hold rendelkezésre álló természeti kincseinek földtani jellemzőjét vizsgálja majd” – mondta a Japán Űrkutatási Hivatal egyik hivatalnoka.

Mint ismeretes, a Szovjetunió volt az az ország, amely elsőként hajtott végre sima leszállást a Hold felszínén, 1966-ban. Ezen túlmenően az Amerikai Egyesült Államok juttatott először embert a Holdra, az Apollo program keretében. Az USA tervei között szerepel, hogy a jövőre tervezett Hold szonda fellövése mellett állandó Hold-béli megfigyelő állomást alakítson ki. Kína már idén fellőne egy szondát, míg leszállni szintén 2010-ben szándékozik. India jövőre küldene fel megfigyelőeszközt, de embert csak 2020-ban küldene fel a Holdra.

Japán első felderítő szerkezete ember nélkül fog landolni a Holdon, de a holdjáró fel van szerelve robotkarokkal és adattovábbító műholdakkal. A projekt 617 millió dollárba kerül.

Japán ezen irányú tervei 1990-ben csődöt mondtak, ám a múlt héten, a szeptember 14-én elindított Kaguya szondája megkezdte fő feladatainak ellátást a Hold körül. A 480 millió dolláros szonda eredetileg a Selene nevet kapta, azonban a népmesékből ismert Kaguya hercegnő után mégis ezzel a névvel illetik. A Tanegashima Űrközpontból kilőtt Kaguya október 5-én állt holdi pályára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés