Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felpörög a Blu-ray – HD DVD csata

Smart home

Felpörög a Blu-ray – HD DVD csata

Itt az ősz, és a komoly változások ideje is.

HD VMD
Egyelőre sem a Blu-ray, sem a HD DVD nem tudott a „sima” DVD örökébe lépni – mindkét formátum harcba indult a vásárlók kegyeiért, de egyelőre még nem látszik a háború vége. Lehet, hogy egy nevető harmadik fog befutni: egy londoni cég nemrég bejelentette, hogy piacra tervezi dobni HD VMD (Versatile Multilayer Disc) névre keresztelt optikai adattároló megoldását. A New Medium Enterprises a berlini IFA kereskedelmi kiállításon mutatkozott be, és legfontosabb erényei közé tartozik, hogy megfizethető árat és széleskörű elérhetőséget íré.

Az ML622S nevű lejátszó mind DVD, mind HD VMD kezelésére képes, le tudja játszani az MPEG-2/MPEG-2 HD, VC-1 vagy H.264 szabvány szerint tömörített filmeket, akár 1080p (1920×1200 pixeles) felbontásban, legyenek azok akár 45 Mb/s-os bitrátájúak is. Emellett támogatja a Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS audio hangszabványokat. A technológia októberben vagy novemberben mutatkozik be szerte a világon – ekkor vehetik először kezükbe az érdeklődők a vörös lézerrel írható/olvasható, több réteget és rétegenként 5 GB-nyi kapacitást kínáló korongokat. A New Medium ígérete szerint akár 20 réteget is fel lehet húzni egyetlen lemezre anélkül, hogy ez minőségromlással járna; jelenleg 30 GB-os kapacitásnál járnak.

Hibrid megoldás
Ugyanakkor nem kizárt, hogy nem is kell győztest hirdetni a két formátum között: azok egyesítve terjedhetnek el a háztartásokban. Ezt az utat járja a Samsung, amely cég bemutatta első kettős formátumú nagy felbontású (HD) optikai lejátszóját, a BD-UP5000 Duo HD lejátszót. A készülék egyaránt támogatja a Blu-ray és a HD DVD formátumot, valamint ezek interaktív technológiáit, a BD Java-t és a HDi-t. A fogyasztók most már további stúdiótartalmakat – bemutatókat, rendezői hozzáfűzéseket, részletesebb menüket és forgatáson kívüli jeleneteket is élvezhetnek. A Duo HD lejátszó egyetlen lejátszóban egyesíti valamennyi formátum előnyeit és a gyártási formátumtól függetlenül enged hozzáférést nagy felbontású filmekhez.

Olcsó HD DVD lejátszás
A kanadai Venturer Electronics minden eddiginél olcsóbb HD DVD lejátszót jelentett be. Ugyan a készülék nem támogatja az összes, a specifikáció által lehetővé tett funkciót, vagyis csupán belépőszintű modellről van szó, érdemes lehet odafigyelni rá. Teljes HD-támogatással bír, azonban „csak” 1080i-re képes, vagyis progresszív képfeldolgozás helyett interlaced módot ismer. Meg tudja szólaltatni a Dolby TrueHD hangzást, rendelkezik HDMI csatlakozóval, és képes „felkonvertálni” a DVD-s filmeket, hogy azok nagy méretű és felbontású kijelzőn is jól mutassanak. Mindezt várhatóan 200 dollárért (átszámítva 35-36 ezer forintért).

Újabb támogató a Blu-ray-nél
És ha már szó esett a HD DVD-ről, akkor nem mehetünk el szó nélkül a kéksugaras konkurens „életében” bekövetkezett változás mellett sem. A világ egyik legnagyobb PC-előállítója, az Acer bejelentette, hogy a BD mellett teszi le a voksát. Azért igazán fontos ez a lépés, mert a vállalat korábban már csatlakozott az ellenlábas csoporthoz, és a riválist jó ideje támogatja – vagyis eddig csupán HD DVD meghajtóval szerelt asztali és hordozható számítógépek gördültek le a cég futószalagjairól. A – nem túl távoli – jövőben azonban érkeznek a Blu-ray drive-val bíró PC-k is, ígérte az Acer.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés