Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hordozható számítógép, négymagos CPU-val

Smart home

Hordozható számítógép, négymagos CPU-val

Az Intel még nem is kínál ilyen mobil processzorokkal – ismét asztali CPU-k kerülnek a noteszgépekbe.

A nyár közepén kezdtek szállingózni az első hírek az olyan mobil szörnyekről, amelyekben már négymagos processzorok „dübörögtek”. Ezek a noteszgépek még jóindulattal sem nevezhetők mobilnak: az elképesztő számítási teljesítmény többnyire komoly hűtési megoldásokat is igényel, ami pedig a fizikai méretekre van negatív hatással. A kompromisszumot persze vannak, akik hajlandók megkötni, és ezt felismerve már több olyan kisebb gyártó is bejelentette termékét, melyben négymagos CPU-k dolgoznak – annak ellenére, hogy az Intel ilyen mobil lapkákat hivatalosan még nem adott ki.

Legújabb képviselője ennek a tábornak az XtremeNotebooks Company, mely a múlt héten jelentette be Xtreme 917V modelljét – ez egy quadcore Intel processzorra alapul. Természetesen csak akkor, ha a vásárló a legnagyobb konfiguráció megvásárlását irányozza elő – ez esetben egy asztali PC-be szánt Core 2 Quad Q6700-as CPU dolgozik a hordozható számítógépben. 2,6 GHz-es órajel, 8 MB-nyi másodszintű cache – az extrém teljesítmény így már a mobil számítástechnikában sem elérhetetlen vágyálom (ha valaki hajlandó megfizetni). Különösen úgy, hogy az Intel az elmúlt hetekben kvázi felezte ennek a processzornak az árát.

Mivel vértezték még fel a csúcsgépet? 4 GB-nyi 667 MHz-es DDR2 SDRAM-mal és akár három, egyenként 250 GB-os, SATA interfészű winchesterrel felszerelten szerezhető be a masina, de természetesen igény szerint SSD meghajtóval (vagyis memóriaalapú háttértárolóval) is elláthatják a 917V-t. DVD-íróval és multiformátumú memóriakártya-olvasóval is rendelkezik a noteszgép. Négy USB és egy Firewire port áll a csatlakoztatható készülékek rendelkezésére, emellett rendelkezik S-Video kimenettel, DVI és D-Sub csatlakozókkal, gigabites Ethernet csatolóval, Wi-Fi modullal és 8 csatornás hangvezérlővel.

Nagy, 17 colos LCD-je miatt a készülékházban helyet kapott négy hangszóró és egy mini mélynyomó is. A kijelző egyébként WUXGA, vagyis 1920×1200-as felbontással rendelkezik – a tapasztaltabbak tudhatják, hogy ez szélesképernyős kialakítást jelent. Adatokkal egy Nvidia Geforce Go 7950-es videokártya látja el az LCD-t, melynek kávájába egy 1,3 megapixeles felbontású webkamerát is integráltak.

A fentiek ismeretében nem lehet azon csodálkozni, hogy hagyományos akkumulátorról mindössze alig egyetlen órát lehet használni, mielőtt újra fel nem tölti tulajdonosa. Ára egyelőre nem ismert, de annak tükrében, hogy a kifejezetten mobil készülékek számára fejlesztett négymagos Intel processzorok 2008-ig nem jelennek meg a piacon, vagyis az Xtreme 917V egyedi kialakítású, nem lehet olcsó.

Fizikai paraméterek
Méret: 388x294x59 mm
Tömeg: 5 kg



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés