Connect with us

Hirdetés

technokrata

Terminatorok az égen

Smart home

Terminatorok az égen

Üzemanyagpótlás robotpilótával.

Az amerikai Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) létrehozott egy olyan szoftvert, amely a vadászgépek üzemanyag-utánpótlását levegőből történő biztosítása érdekében ugyanúgy képes röptetni egy légi utántöltőt, ahogyan egy igazi pilóta tenné. Mint ismeretes, a DARPA az Egyesült Államok védelmi minisztériumának ügynöksége, mely új technológiák kifejlesztéséért felelős a hadsereg számára. A DARPA (korábban ARPA) volt felelős a ma ismert Internet fejlesztésének támogatásáért, beleértve a Berkeley Unix és TCP/IP verzióját.

Az úgynevezett Autonomous Airborne Refueling (AAR) szoftver tehetetlenségi, GPS és videó adatok alapján irányítja az utántöltő vezetéket a repülőgépek újratöltő csövéhez a 32 hüvelykes csatlakozóval. Az alkalmazás 100 százalékosan sikeres volt a tesztelések során, még olyan esetekben is, amelyekben az ember csődöt mondott volna. Természetesen a kísérletek alatt emberi pilóta is tartózkodott a fedélzeten, minden eshetőségre felkészülve.

A NASA berepülő pilótája, Dick Ewers az AAR kevésbé érett verzióját is úgy jellemezte, hogy „repül, akár egy hadnagy”. Mint elmondta, a végső konfigurációkat követően „jobb lesz, mint a legképzettebb pilótája”.

„A gyakorlott pilóták ismerik a csatlakozáshoz szükséges utolsó másodpercek műveleteit és valamennyi trükköt, ám előfordult már, hogy a csatlakozó tölcsér leszakadt a tömlőről, vagy megsérült valamelyik repülőgép” – mondta.

A tesztek felfedtek néhány érdekes különbséget az ember irányította számítógép és a robotrendszerek között. Az újratöltő csőrendszer beigazítása során az emberi irányításban és a szoftveres vezérlésben nagy eltérések mutatkoztak, emiatt történhetett meg az, hogy a megfelelően „betanított” szoftverrel 18 ezer láb magasan 250 mérföldes sebességgel is létrejöhetett a csatlakozás.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés