Connect with us

Hirdetés

technokrata

Galaktikus ütközés – lehetetlen sebességgel

Smart home

Galaktikus ütközés – lehetetlen sebességgel

Hihetetlen sebességgel végbemenő galaxis-ütközéséről készítettek felvételeket a Föld körül keringő röntgentartományú teleszkópok.

Orbitális röntgentartományban pásztázó űrtávcsövek képeket készítettek két galaxis óriás klaszterré történő egyesüléséről. A Michigan Egyetem szakembere, Renato Dupke és kollégái az Európai Űrügynökség XMM-Newton röntgencsillagászati műholdját, valamint a NASA Chandra űrtávcsövét állították rá az Abell 576-ként ismert, titokzatos galaxis klaszterre.

Mint ismeretes, a csillaghalmazokban a galaxisok között a legtöbb anyag rendkívül forró gáz formájában van jelen, ami óriási hőmérséklete miatt az optikai teleszkópok számára nagyrészt láthatatlan. Korábbi röntgenhullámhosszon történő megfigyelések már sejtették, hogy ez a gáz ebben az esetben nem mozog egyenletesen a csillaghalmazban – mint ahogyan az „elő van írva”. A két űrobszervatórium szuperérzékenységét és nagy színkép felbontását kihasználva Dupke észrevette, hogy a klaszterben megfigyelt két különböző ponton eltérés mutatkozik a gáz sebességében: a galaxishalmaz egyik része gyorsabbnak tűnt, mint a másik.

A kutatók szerint mindez azért volt titokzatos, mert a mozgásban lévő gázfelhők hidegebbek a szokásoshoz képest. Ha a gáz nagy sebességgel mozog, akkor hőmérséklete a valójában mért 50 millió Celsius foknak a duplája lett volna. Dupke rájött, hogy mindez azért van, mert az Abell 576 éppen ütközik, csupán azért nem lehetett eddig egyértelműen látni, mert egymás mögött van a két galaxis.

A „hideg” gázfelhők minden csillaghalmaz magját képezik, amelyek bár túlélik a kezdeti ütközést, de végül mégiscsak egyesülnek. A beérkezett adatok alapján az egyesülés másodpercenként 3.300 kilométeres sebességgel történik. Ez azért „különleges”, mert a számítógépes modellek szerint ez lehetetlen.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés