Connect with us

Hirdetés

technokrata

Benchmark: mérhető a HD DVD és Blu-ray lejátszók teljesítménye

Smart home

Benchmark: mérhető a HD DVD és Blu-ray lejátszók teljesítménye

Csak be kell rakni egy korongot a készülékbe, és máris olyan értékeket kapunk, mint zajszint, videofelbontási veszteség stb.

A videolejátszókhoz chipeket fejlesztő Silicon Optix nemrég jelentette be, hogy egy olyan benchmarkot hozott létre, amivel egyszerűen lemérhetők az egyes készülékek paraméterei. A nagyfelbontású videofeldolgozás minőségét HD DVD és Blu-ray lejátszókban egyaránt vizsgálni lehet a vállalat optikai lemezével, sőt, a kijelzők, projektorok, grafikus kártyák teljesítménye is felmérhető általa. A tesztlemez BD és HD DVD-ként is megvehető, 20 dolláros kiskereskedelmi áron.

Mit vizsgál a HD HQV benchmark? Többek között a zajszintet, a videofelbontást, a vonalak „fogazódását” – mindezt egy 1080i felbontású videó révén. A felbontásteszt meghatározza, hogy a lejátszó vagy a kijelző megfelelően képes-e az 1080i forrást kezelni, vagyis nem az egyelőre népszerűbb, 720p felbontáshoz igazították a mérést. Ezzel azt vizsgálhatják az újgenerációs termékek tulajdonosai, hogy a gyártók valóban betartották-e a prospektusokban hangoztatott ígéreteiket, és valóban rendelkeznek-e a készülékek a megadott paraméterekkel.

Azért van egy kis probléma a Silicon Optix fejlesztésével. A benchmark ugyanis azt „felejti el”, hogy míg a DVD-k csak MPEG2-es tömörítést alkalmaznak, addig a BD és HD DVD-s filmek H.264, MPEG2 HD és VC-1 kodeket egyaránt használhatnak. Ez azt jelenti, hogy a videofolyamok feldolgozása különbözőképpen történhet, és ez különböző megjelenített minőséget is produkálhat. Például néhány lejátszó tökéletes eredményeket produkálhat H.264 kodek használata esetén, de problémái lehetnek a VC-1 kodekkel.

Az elképzelés mindazonáltal jó: egy egyszerűen használható, egységes, más eredményekkel könnyen összehasonlítható kimenetet produkáló benchmark sokat segíthet a minőségi kifogások csökkentésén.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés