Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógép-vezérlés kézmozdulatokkal

Smart home

Számítógép-vezérlés kézmozdulatokkal

Hamarosan búcsút inthetünk az egérnek?

Pár éve ment a mozikban a Különvélemény (Minority Report) című film, Tom Cruise főszereplésével. Az alkotás leglátványosabb részei azok a jelenetek voltak, ahol a rendőrt alakító Cruise egy pár speciális kesztyű révén, pusztán a kézmozdulataival tudta a számítógépet irányítani – mindenféle egyéb beviteli eszköz (egér, billentyűzet) nélkül. Ez a lehetőség – kezdetleges szinten – már jó ideje létezik az alternatív böngészőkben: a Firefox például az úgynevezett gestures funkciói révén irányítható egérmozdulatokkal is. Ahelyett, hogy egy bizonyos gombra, menüre stb. kattintanánk, a képernyőn bárhol elvégezhetők azok maximum 3 mozdulatból álló egérmozdítások, amikkel például a megnyitott böngészőlapok között lehet lépkedni, weboldalt lehet frissíteni, bezárni stb.

Nos, a két jelenséget John Unferkoffler kötheti össze. Az Oblong Industries alapítója és vezető kutatója nemrég „Mozi, Tudomány és Innováció” néven tartott beszédet az Egyesült Államok egyik, tudományokkal foglalkozó múzeumában. Ennek során Underkoffler képletesen elbúcsúztatta az egeret (és nem úgy, ahogy anno a Netért elásta a kis eszközöket a MATÁV székház előtt), mivel beszámolt cége fejlesztéséről, amely a jövőben szükségtelenné teheti Engelbart találmányát.

Az Oblong Industries kifejlesztett egy olyan operációs rendszert, ami az emberi kézmozdulatok felismerésére képes, ezáltal lehetővé teszi a felhasználó számára a három dimenziós virtuális tér eddig ismeretlen szintű felfedezését. Ahhoz, hogy működjön a rendszer, a szoftveren kívül még két dologra van szükség: egy célpontokat tartalmazó kesztyűre, illetve az ezt figyelő kamerákra. No és természetesen egy emberre, aki a kesztyűvel „hadonászik”. A tudós kitért arra, hogy a technikát minden desktop környezetben dolgozó, szórakozó felhasználó számára szeretnék elérhetővé tenni.

Underkoffler nem is titkolta, hogy a fejlesztéshez Steven Spielberg filmjétől kapott inspirációt. A filmben látottakhoz hasonló központot hoztak létre a cégnél; a két vezérlő között csupán az volt a különbség, hogy az Oblong-féle megoldás valóban működött, mindenféle digitális trükk nélkül. „Néha a filmkészítők – a sci-fi írók – képzelete a mérnöki képességek előtt jár; éppen ezért kölcsönösen hatással vannak egymásra, az egyik befolyásolja a másikat és viszont.” – mondta Underkoffler.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés