Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Tönkreverhetetlen” notebook

Smart home

„Tönkreverhetetlen” notebook

A Motorola legújabb noteszgépe extrém fizikai hatásoknak is ellenáll.

Több alkalommal is beszámoltunk már az angolul rugged notebook terminussal illetett hordozható számítógépekről. Ezeket elsősorban olyan helyeken alkalmazzák, ahol fontos a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás, azaz a rezisztencia a folyadékokkal, erős (nap)sugárzásokkal, fizikai behatásokkal, porral szemben. Habár a speciális piac jelentős részét a Panasonic tartja a kezében Toughbook típusú noteszgépével, néhány másik gyártó is érdekelt a magas profitszinttel kecsegtető készülékek készítésében.

Legújabb képviselője a fenti készülékeknek az az ML910-es Rugged Notebook, amiről nemrég számolt be a Motorola. Az új készülék elsősorban kormányzati illetve hadászati felhasználásra terveztetett, ennek ismeretében nem is meglepő, hogy a szigorú amerikai katonai standardok mindegyikének megfelel. Ez egyben az első olyan noteszgép a kategóriájában, melyet 13,3 colos szélesképernyővel láttak el.

A kis eszköz az Intel Core Duo processzorára alapul, abból is egy 1,66 GHz-es CPU-t foglal magába. Természetesen ilyen környezetben nincsen igény nagy grafikus teljesítményre, így az Ati Radeon X1400-as videovezérlője relatív alacsony teljesítmény mellett is képes ellátni feladatát – ebben nagy segítségére van a direkt hozzárendelt 128 MB-nyi videomemória. Természetesen vezetékmentes kapcsolódásra (Wireles LAN, Bluetooth, GPS, WAN) is képes, hiszen használati környezetében ritkán áll rendelkezésre kábeles csatlakozás. Az egyes hálózatok közötti intelligens roaminget, azaz vándorlást a Motorola saját szoftvere teszi lehetővé.

Speciális ellenállósága mellett rendelkezik néhány szintén érdekes funkcióval, mint amilyen például az alapkiépítettség részét képező ujjlenyomat-olvasó. De érdemes megemlíteni a saját merevlemez-melegítőjét, amellyel különösen hideg környezetben is biztosítható a zökkenőmentes rendszerfelállás és munka. Természetesen ellátták diagnosztikai szoftverrel is, ami figyelemmel kíséri a váz belsejében uralkodó viszonyokat, és megakadályozza a túlzott felmelegedést/lehűlést.

A készülék ára nem ismert, de jellemzően 2-3 ezer dollártól szoktak indulni a rugged notebookok alapkiépítettségű modelljei.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés