Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túl gyorsan esnek a TV árak?

Smart home

Túl gyorsan esnek a TV árak?

A gyártók nem örülnek 25-30 százalékos csökkenésnek.

Idén általánosságban 25-30 százalékkal csökkentek a folyadékkristályos kijelzőre alapuló televíziók árai. Ez mintegy 5-7 százalékkal több, mint amit a Sony látni szeretett volna, mondta Stan Glasgow, a Sony Electronics elnöke San Francisco-ban. Glasgow a jelenség hátrányait boncolgatta; a csökkenés ilyen tempója középtávon már a vásárlókra sem lesz jó hatással. A Sony elnöke szerint a gyors áresés árt az iparnak, mivel a szórakoztatóelektronikai gyártók pénzügyileg nehéz helyzetbe kerülhetnek, így kevésbé lesznek képesek befektetni a jövő technológiájának kutatásába.

„Az LCD ára tovább csökken majd, de nem ilyen mértékben. Nehéz elhinni, hogy a drasztikus árcsökkentésre alapuló üzleti modellek fenn tudnák tartani a cégeket.” – jósolta Glasgow.

A Sony elnökének iparágat érintő borúlátást ugyan nem mindenki osztja, de azzal az elemzők is egyetértettek, hogy nem várt mértékben esett 2006-ban az LCD és plazma televíziók ára. Az úgynevezett Black Friday (fekete péntek, a hálaadást követő első péntek, amikor az amerikaiak elkezdik a karácsonyi bevásárlást) a megszokottnál agresszívebb árképzést hozott, állította például az NPD Techworld egyik elemzője. Volt olyan 42 colos (106 centiméteres) plazma televízió, mely 999 dollárért (átszámítva kevesebb mint 200 ezer forintért) került forgalomba az Egyesült Államokban.

Mi játszik szerepet a nagy árcsökkenésben? Elsősorban az, hogy az LCD és plazma TV-ket gyártók harcba kezdtek egymással a 40 és 50 colos képátlóval bíró kijelzők piacáért. Sokan próbálnak megszabadulni a felhalmozott készletektől, ami a nyári labdarúgó világbajnokság után maradt meg. A nemzetközi sportesemény ugyanis nem váltott ki akkora tévévásárlási lázat, mint amekkorára számítottak. Emellett az is árcsökkentő tényező, hogy a nagy elektronikai áruházakkal szemben elsősorban az olcsóbb termékek révén kívánnak piacot szerezni a kisebb kereskedők.

A hazai kínálatból részletes áttekintést például a Depo.hu webáruház nyújt, ahol a termékek forgalmazóinak árai egymáshoz hasonlíthatók.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés