Connect with us

Hirdetés

technokrata

A fogorvosok álma ez az új 3D nyomtató

Kütyük

A fogorvosok álma ez az új 3D nyomtató

A fogorvosok álma ez az új 3D nyomtató

A Formlabs bemutatta legújabb modelljét, amelyet kifejezetten a fogászatok számára fejlesztettek ki.

A digitális technológiák, köztük a 3D nyomtatás izgalmas változásokat hoznak a fogtechnikai laboratóriumok életébe. Az additív gyártástechnológiák fogorvosi felhasználásának lehetőségei rendkívül széleskörűek, azonban a fogászatban jelenleg közismert 3D nyomtató megoldások magas ára határt szabott a széleskörű felhasználásnak. Az amerikai Formlabs vállalat által fejlesztett Form 2 SLA 3D nyomtató és a Dentál SG alapanyag ezen a kialakult helyzeten tud változtatni. Felborítva az eddigi status quo-t a legkisebb fogtechnikai laborokban is megjelenhet a 3D technológia, és egyre több fogorvosnál találkozhatunk majd 3D nyomtatott segédeszközökkel.

dental-sg-row-wcopy

A digitális fogászat korát éljük, amikor a 3D nyomtatást a munkarutinjuk részévé tevő laboratóriumok kiemelkedhetnek a termelés felgyorsításával, a minőség és a precizitás javításával. Az additív gyártás és az elérhető biokompatibilis, hőálló vagy kiégethető műgyanta alapanyagok segítségével kiemelkedő pontossággal és minimális emberi munkaerőköltséggel készíthetőek hídművek, fúrósablonok, teljes állkapcsok, koronák vagy vákuumformázott, áttetsző fogszabályzók. A 3D nyomtatott modelleknek a kezelésen túl a műtétek tervezésében és az oktatásban is kiemelkedő szerepe van, mivel a CT felvételek alapján készült sablonokon előre megtervezhető, akár be is gyakorolható egy beavatkozás, ezzel csökkentve az operáció idejét. A rövidebb, tervezett és pontosabb beavatkozások pedig szebb eredményekhez, gyorsabb gyógyuláshoz és a páciens általánosságban nagyobb elégedettségéhez vezetnek.

dental-sg-guide-with-hands

Form 2 SLA 3D nyomtatót fejlesztő vállalat célja, hogy széles körben elterjedhessen az additív gyártástechnológiák fogászati alkalmazása. A gép és alapanyagainak árát ennek megfelelően a fogászati 3D nyomtatók piacán szokatlanul alacsonyra lőtték be, pedig a Form 2 tökéletes mechanikai és nyomtatási minőséget képvisel. Megalkotására egyedül azért kellett várni, mert a sztereolitográfiás technológiát védő szabadalmak csak 2014-ben jártak le. Ugyanebben az évben jelent meg a Form 1+ modell, majd egy évre rá a Form 2, idén pedig az alapanyagok fejlesztésével FDA pecsétes Dentál SG műgyantát és 289 fokig hőálló anyagot is piacra dobott a cég. Előbbi (egyelőre) az egyetlen asztali 3D nyomtatóhoz fejlesztett biokompatibilis műgyanta a világon.

form-2-dental-sg-okoszisztema

A folyamat eredményeként elérhető közelségbe került a kisebb fogtechnikai laborok számára is a 3D nyomtatás házon belüli alkalmazása minőségi kompromisszum nélkül. A Form 2 azonban nemcsak a kisebb és közepes fogtechnikák számára érdekes. A nagyobb fogtechnikák a jelenleg elterjedt fogászati 3D nyomtatók árának tizedéért azonos termelékenységű, de alacsonyabb bekerülési és fenntartási költségű, több gépes minilaborokat állíthatnak fel. Talán ez lenne a jövő? Ezeknek a laboroknak nemcsak a beruházási költsége és fenntartási költsége alacsonyabb, de azonos minőséget és zökkenőmentesebb üzemeltetést is biztosítanak, mivel egy gép esetleges meghibásodása nem okozza a teljes kapacitás megszűnését.

dental-sg-drill-detail

A Formlabs legnagyobb szakmabeli támogatója Dr. Michael S. Scherer, amerikai szájsebészeti specialista, aki több fórumon is megosztja az érdeklődőkkel a sztereolitográfiás 3D nyomtatás általa bevett felhasználási gyakorlatait. Egyik webinárjában elmeséli, hogy mennyire üzleti szemmel közelítette meg a 3D nyomtatás bevezetését a praxisába. Meglátta a fantáziát, de számolt is. Megállapította, hogy a 30 000 Euró fölötti gépekkel szemben a 3000 Euróba kerülő Form 2 mindössze havi 10 fogív vagy sebészeti sablon kinyomtatása esetén már egy év alatt visszahozhatja az árát. Ez egy kisebb labor felhasználási igényeinek és kockázatvállalási képességének sokkal jobban megfelel.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés