Connect with us

Hirdetés

technokrata

Otthonról dolgozni

Kütyük

Otthonról dolgozni

Szükségtelenné váló irodaházak és állandó be- és hazautazgatás – munkavégzés otthonról, ez a jövő. Sőt, már a jelen is.

Számos előnnyel kecsegteti a munkaadót és a munkavállalót is a távmunka, vagyis az a helyzet, amikor az alkalmazott nem cége irodájához kötötten végzi el feladatát (vagy annak zömét), hanem egy általa tetszőlegesen megválasztott helyszínen – jellemzően saját lakásában. Évek óta ismert a trend, melyet nemrég ismét alátámasztott a Skype felmérése. A VoIP klienst fejlesztő cég szerint az otthonról való munkavégzés egyre hétköznapibbá válik a fejlett világban, köszönhetően annak, hogy a vezetők is felismerték előnyeit, és megtanulták elfogadni az alkalmazottak fizikai jelenlétének tartós hiányát.

Nem csak a médiában dolgozók, startup vállalkozást futtatók és technomániások dolgoznak otthonról – a pizsama lett az új „üzleti viselet”. Az online kollaborációs, vagyis együttműködést segítő eszközök terjedése mára közel ideális helyzetet teremtett technikai oldalról – többek között a Skype-nak is köszönhetjük, hogy a „kilenctől ötig az irodában” egyre inkább kezd kimenni a hétköznapokból. Ebben a folyamatban jelentős szerepet vállaltak a szélessávú előfizetések elérhetővé válásával megjelenő asztali videokonferencia eszközök, melyeket bárki futtathat saját számítógépén. A Skype ennek a jelenségnek a felfutását tapasztalja, napjainkban az üzleti célú videotelefonálás az egyik leginkább növekvő szegmens, melyet a VoIP, a videoszobás kommunikáció, a mobiltelefonok és az azonnali üzenetküldés követ.

1000 szakmabeli megkérdezésével végezte felmérését a vállalat, közreműködésükkel körülbelül 500 cég ezirányú szokásait sikerült feltérképezniük az USA-ban. A kiértékelés szerint legnagyobb előnye az otthoni munkavégzésnek a rugalmasság, mindkét fél részéről. A vállalatok 62 százaléka már rendelkezik távmunkásokkal, ezen gazdálkodó szervezetek 34 százalékánál a munkavállalók eseti alapon végeznek munkát irodájuktól távolról. Az utóbbi csoportba tartozó vállalatok alkalmazottai munkával kapcsolatos feladatainak 40 százalékát már látja el.

A munkaadók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az otthonról való munkavégzés egyre elfogadottabbá válik, 56 százalékuk pedig igazolta azt az állítást, miszerint a munkájukat saját lakásukban végzők produktívabbnak bizonyultak társaiknál. További részletek a Skype kutatásában.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés