Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltűnik a Like?

Kütyük

Eltűnik a Like?

A Firefox 5 durva lépésre szánja el magát, ami akár az egész webet megváltoztathatja.

Alig két hete, hogy próbára tehettük a Mozilla fejlesztette böngésző vadonatúj, negyedik generációs változatát, máris elkezdtek szivárogni az információk a Firefox 5-ről. Ezen mégsem lehet meglepődni, hiszen az alapítvány már hónapokkal korábban bevállalta, hogy felpörgeti az új változatok kiadását. Idénre ígérte az ötödik, a hatodik és a hetedik generáció megjelenését is. A Firefox 5 debütálásáról egészen pontos dátumunk is van már: a Mozilla elárulta, hogy a végső verzió június 29-én válik letölthetővé az Interneten.

Lássuk akkor, miben lesz más az új browser! Továbbfejlesztik a kezelői felületet, még egyszerűbb és letisztultabb lesz, állítja az alapítvány. Emellett összesen kilenc új funkcióval bővül a Tűzróka tudása. Nem kizárt, hogy ezek nem egyszerre debütálnak majd, a nyár közepén, hanem az előttünk álló három generációra elosztva teszi majd használhatóvá őket a Mozilla.

A Home fül korai verziója

Tab multi-select, azaz több fül egyszerre történő kiválasztása, mely nemrég mutatkozott be a Chrome tesztváltozatában is. A felhasználók általa egyszerre egynél több fület is kijelölhetnek, és műveleteket (bezárás, átmozgatás) hajthatnak velük végre. Lesz egy új fül oldal (erről egyelőre nincsen nyilvános infó), standardizált add-on toolbar támogatás és file-feltöltés kijelző. Teljesen eltűnik a Home gomb, ami helyett a Mozilla egy permanens Home fület vezet be. A böngésző kap integrált PDF nézőt (a Chrome mintájára). Ezt a képességét aztán több állománytípusra is kiterjeszteni a Firefox: a népszerűbb file-típusok, például az MP3, már a böngészőből lejátszhatók/megnyithatók lesznek.

Oldalspecifikus kontextusmenü

De nem csak a Chrome-tól „lop” a Tűzróka. A Mozilla fejlesztőinek nagyon megtetszhetett az Internet Explorer tálcára tűzhető ikonos megoldása, melyekkel egy-egy weboldal sokkal inkább különálló (webes) alkalmazásként viselkedik. Ezek fülei egyedi kontextusmenüt kapnak, melyeket az adott website tulajdonosai maguk állíthatnak be. Emellett továbbfejlődik a felhasználó-kezelés is. A Firefox 5 képes lesz saját, integrált személyazonosság-menedzserén keresztül beléptetve tartani a felhasználót. Sőt, egyszerre több felhasználói bejelentkezést is tud majd kezelni, időben párhuzamosan.

Végére hagytuk a legérdekesebb változtatást. A Tűzróka következő generációja még jobban integrálódni fog a közösségi hálózatokkal, már az URL-ből hozzá lehet majd férni a Facebookhoz, Twitterhez stb. tartozó accountokhoz. Közvetlenül innen lehet majd megosztani website-okat, vagyis többé nem lesz szükség Like gombra. Kérdés persze, mennyire kapnak rá erre a webfejlesztők, hiszen rajtuk múlik ennek sikere. Ha azonban kedvező fogadtatásra lel, akkor idővel akár el is tűnhetnek a Like gombok a weboldalakról.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés