Connect with us

Hirdetés

technokrata

Törvényesítené alkalmazottainak megfigyelését a Nokia

Kütyük

Törvényesítené alkalmazottainak megfigyelését a Nokia

A finn kormány és parlament várhatóan a Nokia mobiltelefon-gyártó vállalat nyomására fogadja el az üzleti e-mail forgalom megfigyelését lehetővé tévő törvényt – írja az SG.hu.

Egy finn törvénytervezet értelmében a cégek a munkatársaik által küldött, illetve fogadott elektronikus levelek tartalmát nem ismerhetnék meg, viszont ellenőrizhetnék a feladó és a címzett nevét, e-mail címét, a küldés időpontját, a csatolmányokat, valamint vizsgálhatnák a küldemények témáját. Kérdés, hogy ez utóbbit, a tartalom megismerése nélkül miként érnék el. Finn alkotmányjogászok szerint a hivatalosan az ipari kémkedés elleni tervezet számos pontja egyaránt sérti az alapvető emberi jogokat és az adatvédelmi előírásokat.

A Nokia egy időben már ellenőrizte munkatársai elektronikus leveleit, beleértve a magánlevelezésüket is, miután 2005-ben kiderült, hogy az egyik kínai konkurense megszerezte a cég titkos fejlesztési terveit. Egy finn napilap a Helsingin Sanomat szerint a vállalat azzal fenyegetőzött, miszerint kivonul Finnországból, amennyiben nem fogadják el az ipari kémkedés elleni törvényt. Mivel ellenkező esetben megszűnt volna 16 000 helyi munkahely, valamint a finn állam elesett volna évi 1,3 milliárd euró adóbevételtől, a kormány végül engedett. Az újság egy tucat anonim forrásra hivatkozva azt is közölte, hogy a Nokia időközben agresszív lobbimunkába kezdett és mindent elkövet azért, hogy a törvényt később a finn parlament is elfogadja.

A cég hivatalosan cáfolta, hogy bármi köze lenne a tervezethez, ennek ellenére a finn közvélemény a jogszabályt már el is nevezte Lex Nokiának – írta az SG.hu informatikai hírportál.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés