Connect with us
Hirdetés

technokrata

Gyorsan eltűnő telefonok

Kütyük

Gyorsan eltűnő telefonok

Kíváncsi, milyen gyorsan veszi észre az átlagember, hogy eltűnt telefonja? Egy nemrég végzett kutatás válasszal szolgál.

A kocsi/lakáskulcson túl egyértelműen mobiltelefonjaink váltak a legfontosabb, magunkkal hordozott tárgyakká. Nem csak azért, mert eltűnésükkel fel kell dolgoznunk az így kialakult hiányérzetet, hanem a rengeteg, benne tárolt adat is életünk fontos részévé vált. Ki tudna fejből például 2-3 ismerős telefonszámát felidézni? Ki vagyunk szolgáltatva a kis készüléknek, mégsem vigyázunk rá eléggé, derítette ki egy napokban bemutatott kutatás.

A SecurEnvoy és a YouGov közös felmérése érdekes eredményeket hozott a témában. Megállapításuk szerint az emberek harmada negyed órán belül észreveszi, ha eltűnt mobiltelefonja, a többségnek azonban akár egy órába is beletelhet a felismerés. Persze közel sem mindegy, milyen emberről is van szó! A férfiak hamarabb kapnak fejükhöz, mint a nők, de leggyorsabban a tinédzsereknek esik le a tantusz: eltűnt a telefon.

elveszett mobiltelefon

Ennek okait ugyan nem kutatta a felmérés, de nyilvánvaló az összefüggés a reakcióidő és a kis készülék adott felhasználó számára való fontossága között. A fiatalabbak 25 százaléka, különösen a 18 és 24 év közöttiek öt percen belül megérzik a telefon hiányát. Ugyanakkor az 55 évesnél idősebbek esetében ennek aránya már csak 13 százalék. Mulatságos viszont, hogy a megfigyelések szerint később veszi észre telefonjának eltűnését az, aki házas. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az egyedülállók hajlamosabbak gyakrabban ellenőrizni a készüléket, kereste-e őket valaki, történt-e valami érdekes a közösségi hálózatokon; míg a nős emberek inkább lenémítják a telefont.

„Azt sugallják az adatok, hogy a mobiltelefonok ugyanúgy az életünk részévé váltak, az emberek mindenhova magukkal viszik, akárcsak tárcáikat, táskáikat.” – summázta a kutatás megállapításait Steve Watts, a SecurEnvoy társalapítója.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés