Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult a HBONE+ projekt

Kütyük

Elindult a HBONE+ projekt

Rugalmasabb hozzáférés az Internet2-höz is.

2009. július 2-án Dr. Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója ünnepélyes keretek között elindította az Új Magyarország Fejlesztési Terv HBONE+ projektjét.

A program az évtized egyik legnagyobb volumenű informatikai fejlesztése Magyarországon, amelynek eredményeként a hazai egyetemek, kutatóintézetek által használt országos informatikai infrastruktúra színvonala eléri az európai szintet. A magyar kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók egyenrangúan, azonos színvonalú eszközökkel kapcsolódhatnak be az európai kutatási-oktatási programokba. Az intézmények az új adathálózati infrastruktúra kiépítésének köszönhetően a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb kapacitás felett rendelkeznek majd, és a fejlesztések eredményeként az eddigieknél jóval rugalmasabban férhetnek hozzá a legmodernebb európai (GEANT2/3) és globális (pl. Internet2) kutatói hálózatokhoz, illetve az extrém, nagy sávszélességet igénylő kutatási erőforrásokhoz (pl. CERN LHC).

A program további célja a jelenleg alkalmazott 100%-os kihasználtsággal üzemelő szuperszámítási és adattárolási infrastruktúra teljes regionális megújítása, a GRID együttműködéshez kapcsolódva. További célkitűzés, hogy a kor technikai színvonalának és jogi előírásainak megfelelően biztosított legyen az Európai Kutatási Térséghez (ERA) történő csatlakozás feltételrendszere. Az ennek keretében kialakításra kerülő elosztott jogosultságkezelési infrastruktúra lehetőséget biztosít a hallgatói és az oktatástámogató rendszerek európai átjárhatóságához. Kiemelt fontosságú projektelem a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek valamint a partnereik között kialakítandó országos ún. telepresence (nagyfelbontású, jó minőségű) innovációs videokonferencia platformok fejlesztése is.

A kiépülő új HBONE+ infrastruktúrát – az Európában 15 éve sikeresen működő modellnek megfelelően – a NIIF Intézet működteti, vidéki regionális központjaival együttműködve. A fejlesztési program megvalósítása 2011 végéig tart. A HBONE+ programot (TIOP 1.3.2 és KMOP 4.2.1A kiemelt projektek) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mintegy 4,2 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, melynek kedvezményezettje az NIIF Intézet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés