Connect with us

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W980 – a legjobb zenemobil

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W980 – a legjobb zenemobil

Ezúttal a Sony Ericsson széthajtható kialakítású, vadonatúj high-end Walkman mobilját mutatjuk be Olvasóinknak, melyet az EISA nemrégiben a legjobb zenemobilnak járó rangos díjjal tüntetett ki.

Emlékezetes, hogy a japán-svéd gyártó a februári barcelonai Mobil Világ Kongresszust használta fel arra, hogy bejelentse legújabb zenemobilját, mely egy ideje már a kereskedelmi forgalomban is elérhető. A csukott helyzetben 92 milliméter hosszú, 46 milliméter széles és 16,9 milliméter vastag Sony Ericsson W980-ről első pillantásra könnyen azt lehet hinni, hogy nem is mobiltelefon, hanem egy hordozható zenelejátszó.

Az átlátszó végű, felhajtható fedlapon érintésérzékeny zenegombokat helyeztek el a fejlesztők, melyek kis vibrációval jelzik, ha megérintjük őket. A zenegombok felett egy szokatlan módon 176×176 pixeles felbontású külső display leledzik, mely TFT technológiájú és 262 ezer színárnyalatú. A belső fő display 2,2 colos képátlón (lehetne kicsit nagyobb) tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat, még pedig 320×240 pixel (QVGA), illetve ugyancsak 262 ezer szín segítségével. Háromféle menüelrendezés, két gyári témabeállítás és ugyancsak két óraméret közül választhatunk – a fényerőt egy fényszenzor automatikusan szabályozza.

˝A sztereó FM rádiós mobiltelefonok esetében hozzászokhattunk ahhoz, hogy rádióhallgatáshoz bizony mindenképpen be kellett dugnunk egy headsetet a készülékbe, ugyanis ez szolgált antennaként. Nos, a Sony Ericsson W980 végre szakít ezzel a hagyománnyal: az integrált FM antennás készülékben ezenkívül még egy FM transzmitter is helyet kapott, melynek segítségével a telefonon tárolt zenék gyakorlatilag bármilyen FM-vevős hi-fin könnyedén megszólaltathatóak˝ – ezt februárban írtam, a készülék hivatalos bejelentésekor, azóta viszont sokat változott a helyzet. Egész konkrétan arról van szó, hogy a W980-ra ugyanúgy rá kell csatlakoztatni egy headsetet, ha rádiózni szeretnénk, mint bármely más mobilra. A külső antenna nélküli rádióhallgatás feature tehát valahogy kikopott a telefonból.

Multimédiás fronton említést érdemel még a 20 csatornás rádió RDS funkciója, a Walkman 3.0 szoftver, a TrackID szolgáltatás, a mozgásszenzoros zenevezérlés (Shake Control), illetve a 8 GB-os integrált memória, mely azonban sajnos nem bővíthető memóriakártyákkal. GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA és Bluetooth 2.0 (A2DP) került a négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) készülékbe, ellenben Wi-Fi sajnos nem. A telefonkönyvben maximum 1.000 kontaktot, illetve 7.000 telefonszámot lehet eltárolni, a naptár pedig sajnos nem támogat különböző eseménykategóriákat. A 930 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor optimális esetben maximum 370 órás készenlétet, 20 órás zenelejátszást, vagy 9 órás beszélgetési időt tesz lehetővé.

A 100 gramm tömegű és zongoralakk fekete kivitelű (létezik barna és vörös változat is) Sony Ericsson W980-ből természetesen a kamera sem hiányzik: a telefonnal maximum 3 megapixeles felbontásban fotózhatunk. Komoly negatívum, hogy a kamera sem autofókuszt, sem pedig vakut nem kapott, optikája pedig nem éppen a legjobb helyre került. Említést érdemel még a panorámakép- és sorozatfelvevő funkció (VGA felbontás mellett), a QVGA/30 fps (MPEG4) videófelvevő, illetve a külső GPS segítségével igénybe vehető geotagging szolgáltatás.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin