Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világrekord: 1,2 terabit másodpercenként

Kütyük

Világrekord: 1,2 terabit másodpercenként

És mindezt vezeték nélkül!

Olasz tudósok egy csoportja nemrég jelentette be, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni a vezetéknélküli adatátviteli sebességet illetően. A Pisa városában dolgozó csapat állítása szerint egy megszakítás nélküli, 12 órán keresztül tartó kísérlet során meg tudták haladni az 1,2 terabit/sec sebességet. Elmondásuk szerint ezzel megdőlt a korábbi, dél-koreai rekord, amely „mindössze” 160 gigabit/sec tempót tudhatott magáénak.

És habár a teljesítmény mindenképpen tiszteletre méltó, hiszen eddig csak üvegszálas környezetben sikerült hasonlót elérni, mégis akad egy kis szépséghibája. A kommunikáció, akárcsak az üvegszál esetén, fénnyel történik. Vagyis úgynevezett line-of-sight technológiáról van szó, ami csak akkor működik, ha a két félnek közvetlen rálátása van egymásra. Az időjárási viszonyok (eső, köd, hóesés) pedig mind befolyásolhatják az adatátvitelt.

A látható vagy infravörös tartományú modulált sugárzás továbbítására – az üvegszálas technológiához hasonlóan – fénykibocsátó diódát (vagyis LED-et ), illetve lézert használnak, közölték az olasz kutatók. A sugarak terahertz-es frekvencián „működnek”; a fókuszált fény pedig úgynevezett fogadó lencsékbe érkezik be. Ez utóbbiak a nagyérzékenységű fogadóegységhez üvegszálon csatlakoznak – vagyis véglegesen nem sikerült kiiktatni itt sem a kábelt (csak jelentősen lerövidült annak hossza).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés